снимка бтв

Проф. Георги Момеков: Няма алтернатива на ваксинацията срещу коронавирус в момента

„Можем да погледнем статистиката за „свръхсмъртност“, можем да погледнем по данните на НСИ какво се е случило през този печален период в сравнение с пет години назад и ще видим, че тежестта на тази пандемия в България е много голяма“, заяви председателят на Българското научно дружество по фармация проф. Георги Момеков.

„Няма алтернатива на ваксинацията срещу коронавирус в момента, няма друга гледна точка, но за съжаление,  у нас се даде дума на нарцистични личности, които говорят без никаква научна подкрепа“, смята фармакологът.

Според него е достатъчно да се видят данните на сайта на Европейския център за контрол на заболяванията, които са публикувани на достъпен език. Там ясно може да се види положителният ефект от ваксинацията срещу коронавируса.

Досега не е имало 100-процентово успешна ваксина, с много малки изключения, защото винаги има някакъв малък процент хора, които не успяват да формират имунитет след ваксинация, коментира Момеков.

Той отбеляза, че в момента текът проучвания за съотношението полза – риск при ваксинацията на децата, защото понякога в тази възрастова група се появяват усложнения. Като цяло децата не преболедуват коронавирусната инфекция толкова тежко. На този етап данните за ползите от ваксините са положителни, каза фармацевтът.

„В момента има лъчи надежда, ЕМА преглежда документите на няколко медикамента срещу коронавируса. Това са моноклонални антитела“, каза Момеков.

Фармацевтът отбеляза, че в списъка с медикаменти срещу коронавируса у нас присъстват много кортикостероиди, но те не са за домашно лечение, а за пациенти в болници, които се нуждаят от кислородна терапия.

Източник: БТВ

- реклама -