проф. Георги Близнашки субсидии партии Борисов главен прокурор

Проф. Георги Близнашки: Националният интерес трябва да доминира при взимането на решението за партийната субсидия – Видео

В развитите демокрации в света се наблюдава този процес на субсидиране на политическите партии, които влизат в парламента и задават тона на националния политически живот и това се приема за нещо напълно естествено.

Това заяви в студиото на Европа сутрин с Диана Радева бившият служебен премиер проф. Георги Близнашки.

За да не се отиде в другата крайност и да се либерализира напълно подкрепата за партиите и тогава вече ролята на парите става решаваща.

Примерът в това отношение е Германия, която след Втората световна война въвежда този стриктен режим за подпомагане на партиите. По този начин се укрепват устоите на една плуралистична демокрация. Политическите партии трябва да служат на националните интереси, а не да обслужват едни или други частни или корпоративни интереси. Субсидирането е нещо необходимо, но е важно да има базисен консенсус между основните политически сили.

А у нас точно този консенсус се разруши. Политическите партии трябва да седнат и да се разберат и това е начинът да се излезе от тази изкуствена драма, която се създаде най-неочаквано у нас.

Националният интерес е този, който трябва да доминира във взимането на това решение.

Не трябва да си позволяваме да оставим нещата така, защото у нас олигархията е изключително агресивна. Всъщност това, което наблюдаваме в политическия живот у нас, е една много агресивна намеса както на остатъчните структури на Държавна сигурност, така и от страна на една олигархия, която смята, че трябва непрекъснато да получава от обществото и все още не е готова да върне част от благата, които получи наготово, за да заработи за обществения интерес. Затова в България ситуацията е толкова тежка.

Проф. Близнашки не видя изненади в резултатите от евровота.

Изненадата се подготвяше от т.нар. „голфър социолози“, и не случайно те не се показват от изборите насам. Те прогнозираха победа за БСП, така че само седмица преди изборите на „Позитано“ 20 имаше еуфория от близката победа. И само няколко дни след това се сринаха на грешната земя. Не можеш да разчиташ на победа с една изцяло негативна кампания, никой не е постигнал добър резултат по този начин. Мисля, че не сме имали по-гадна кампания от последната, която преживяхме.

Премиерът Борисов получи едно продължаващо доверие, смята проф. Близнашки. Но Борисов не трябва да се заблуждава – харизмата отдавна не е същата и хората очакват промени в начина им на живот. Не може да очаква, че с тези похвати от преди 10 години ще си върне народната любов, заяви бившият служебен премиер. Хората очакват промяна в жизнения си стандарт и Борисов ще трябва да промени много и в собствената си партия и в начина на управление на държавата.

Мисля, че кампанията за избор на главен прокурор започна много рано и президентът прояви едно нездраво любопитство по въпроса.

Това, което е важно за България е главният прокурор за бъде избран тук, а не под натиска на едни или други чужди посолства или олигарси. Защото преживяхме вече една много интересна ситуация – цяла една партия беше създадена и това е Да, България, с една единствена цел – да блокира работата на главния прокурор. Това не трябва да се допуска, категоричен беше проф. Близнашки.

Още за политическата обстановка у нас вижте във видеото:

 

 

- реклама -