проф. Генчо Начев, коронавирус, Ремдесевир, състояние, боледуване
Снимка: кадър Нова телевизия

Проф. Генчо Начев за битката с К-19: Бях първият лекуван с Ремдесевир в България, девет нощи спях седнал

Девет нощи спах седнал, защото просто нямаше как да си легна.

Това разказа пред Нова тв проф. Генчо Начев, директор на УМБАЛ „Св. Екатерина“, който преболедува коронавируса.

Проф. Начев са разболя в началото на септември. Нямал никакви симптоми, но тестът му се оказал положителен. Категоричен е, че не се е заразил в болницата.

„Нито веднъж не се появи температура, но имах тежка кашлица, която не ми позволяваше да спя. Първо се лекувах вкъщи, но състоянието ми се влоши и бях приет в болница. Отслабнах 13 кг., беше ми трудно да ходя, а не бях в интензивно отделение. Имаше хора, които го караха много по-тежко от мен. Тук е мястото да благодаря на всички колеги от Инфекциозна клиника във ВМА, които 14 дни се грижиха за мен“, разказа проф. Начев.

Лекували го с кръвна плазма от преболедувал лекар във ВМА.

„Бях първият в България, на който бе приложено лечение с ремдесивир. След тези пет дифузии с него нещата се оправиха“, обясни проф. Начев.

Професорът разкри, че от дълги години страда от болки в кръста, но по време на лечението си от коронавирус не ги е чувствал, тъй като другата болка е била много по-силна. Той е сред пациентите, които са се лекували с кръвна плазма от преболедувал. Лечението му е включвало „Дексаметазон”, „Ремдесивир”, както и комплекс от витамини.

Той сподели, че все още се връща към нормалния ритъм на ежедневието си преди да се разболее. „Трудно е. При по-големи усилия, още се уморявам“, каза проф. Начев.

„Неприятен момент за преживяване. За мен това беше един катарзис. Психо-емоционално състояние – от мъката и страданието да се почувстваш обновен и готов за живот. Докато бях в болницата си направих равносметка – на колко хора съм помогнал и съм направил добро, но и колко съм обидил. Най-трудното е да изпълниш това, което си си обещал – да си по-добър, да овладяваш гнева си“, разказа още проф. Начев.

Той е категоричен, че във време на пандемия личната отговорност за спазването на мерките е изключително важно.

Относно твърденията, че такъв вирус няма, проф. Начев заяви: „Много са философите в България. Всеки разбира от политика, от медицина, от футбол. Но никой не е защитен“.

- реклама -