сн. БГНЕС

Проф. Генчо Начев: Не може да има чиста от COVID болница

Най-високорисковите пациенти остават хората със сърдечно-съдови заболявания. Това заяви  в ефира на „Неделята на NOVA“  директорът на УМБАЛ „Света Екатерина“ проф. Генчо Начев.

„При нас основно идват хора със сърдечно-съдови заболявания. Вирусът директно засяга мускула на сърцето. И което е по-важно – води до образуване на микротромби в малките съдове, които хранят мускула на сърцето. Оттам идват и усложненията. Не сме спрели да лекуваме пациенти със сърдечно-съдови заболявания, които нямат COVID-19“., обясни проф. Начев.

Директорът на лечебното заведение гарантира, че се прави всичко възможно да няма смесване потоците на болните със здравите пациенти. 

„Има операционна, отделена за пациенти, които са с коронавирус. Има отделна инвазивна лаборатория за COVID и други две, които са отделени да лекуват пациенти, които нямат COVID. Няма смесване на потоците“, поясни Начев.

„Не може да има чиста болница по простата причина, че идва пациент – правите му PCR тест и той е отрицателен. На третия ден той проявява симптоматиката на коронавируса, защото се позитивира на третия ден. Той е бил в инкубационна фаза, когато не е позитивиран. Тоест PCR тестът е бил отрицателен, но пациентът е носил вируса“, обясни той.

По думите му планът ИСУЛ да стане чиста от коронавируса болница е илюзия.

- реклама -