проф. Генчо Начев, мерки, радикални, коронавирус,
Снимка: кадър NOVA NEWS

Проф. Генчо Начев: Намираме се в национално бедствие заради мащабите на пандемята

Намираме се в национално бедствие заради мащабите на пандемята. Спрямо данните от миналата година броят на заболелите и починалите от COVID-19 е значително по-висок. Това коментира изп. директор на УМБАЛ „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев. По думите му черната статистика се дължи на ниския ваксинационен процент.

„Вина вероятно имат и управляващите, че не се опитаха да направят по-мащабна разяснителна компания. Допуснаха се мнения на антиваксъри да се разпространяват, без да имат общо с научната истина“, обясни проф. Начев. Той добави, че зеленият серитификат е мярка, която се е доказала в световен мащаб, но е необходим по-строг контрол върху спазване на противоепидемичните мерки.

„Проблемът е в липсата на инструменти, които да гарантират спазването на наложените мерки. Липсват и санкции за нарушителите. Само по-строг контрол и санкции ще намалят напрежението върху болниците у нас“, каза проф. Начев.

МБАЛ „СВ. Екатерина“ също изпитва затруднения, заради усложнената обстановка. Има 16 разкрити интензивни легла в лечебното заведение, 12 пациенти са интубирани. Към момента няма опасност от недостиг на кислород в „Св. Екатерина“, но проблемът е актуален за останалите болници в страната.

Проф. Начев смята, че всяко лечебно заведение трябва да реши само за себе си по отношение на плановия прием.

„Ръководствата на болниците са тези, които са наясно с капацитета на леглата за COVID пациенти, както и с нивата на спешния прием. Именно те трябва да уредят въпроса с плановия прием“, обясни той.

Проф. Генчо Начев е категоричен, че издаването на фалшиви сертификати трябва да се криминализира.

„Това е абсолютно нарушение на закона и престъпление срещу човечеството. Най-малкото наказание за личните лекари, които се занимават с тази порочна практика, трябва да е отнемане на лиценза“, допълни изплълнителният директор.

Източник: NOVA NEWS

- реклама -