Видин

Проф. Генчо Начев: Лекари не страхуват да взимат пари от пациенти, защото не са били проверявани

Липсата на проверки води до липсата на страх у лекарите да взимат нерегламентирано средства от пациентите. Това заяви в студиото на Нова ТВ проф. Генчо Начев, директорът на УМБАЛ “Св. Екатерина”. Той призова да се проверят плащанията от болници за привличане на пациенти и документи за невярно съдържание, с които се отчитат услуги, които не са били използвани.

„Това е малка част от айсберга, който се вижда на повърхността” коментира проф. Начев данните за откритите от прокуратурата нарушения в сключените договори между болници и Здравната каса. Проверените лекари и зъболекари ще трябва да възстановят общо над 700 000 лв.

„Над 50% от парите за здравеопазване излизат от джоба на пациентите. Една част от тях са регламентирани, но другите – не са“, каза проф. Начев.

здравеопазването

 

 

Проверка на прокуратурата показа, че в болници са извършени хиляди нарушения, повечето – изискване за доплащания за различни медицински услуги. Проверката беше както на болници, така и на зъболекари. Лечебните заведения са искали неправомерно потребителска такса. Има нарушения и при предписване на лекарства, както и деклариране на апаратура.

Според проф. Генчо Начев ако у нас бъде въведена електронна здравна карта, контролът ще е много по-лесен, но “имало много интереси да няма такава”. Проблем е и липсата на реална оценка на стойността на медицинските услуги.

 

- реклама -