НЗОК изкуствено сърце

Проф. Генчо Начев: Хората със сърдечни проблеми да не се страхуват да ходят на лекар

Хората със сърдечни заболявания са по-застрашени от усложнения, свързани с коронавируса. Това мнение изрази проф. Генчо Начев, директор на УМБАЛ „Света Екатерина“. И препоръча ядрено-магнитен резонанс за всички пациенти, прекарали COVID-19.

Пневмонията в белия дроб води до повишаване налягане на кръвта и се получава сърдечна недостатъчност. Този вирус директно засяга миоцидните клетки на сърцето. Образуват се тромби в съдовете, които хранят мускулите на сърцето“, обясни проф. Начев.

Проф. Генчо Начев препоръча на всички със сърдечни заболявания ако усетят някакво неразположение да отидат на лекар.

„Забелязвам, че хората отлагат. Неглижират симптомите“, посочи докторът.

„От по-висока камбанария трябва да се мисли и за ситуацията в икономиката. Грубо казано да не стане така да спасим хората, а да няма с какво после да се препитават те. Трябва да има съотношение между двете неща.“, каза проф. Начев.

Пред БТВ той подчерта, че най-важното е животът на хората. Според професора трябва да има изпълнение на мерките и контрол. Резултатът от сегашното затягане ще се види след третата седмица, прогнозира професорът.

За своя учител проф. Александър Чирков проф. Генчо Начев разказа само положителни неща.

„Беше един фантастичен човек. Учител и в живота. Той ни учеше да не обръщам внимание на клюките и злобата. Да се отнасям положително, защото това предпазва сърцето. И същевременно да правим добро“, посочи още проф. Генчо Начев.

- реклама -