Проф. Габровски разкри подробности за състоянието на Сашко от Перник

Проф. Габровски разкри подробности за състоянието на Сашко от Перник. Сашко беше приет в „Пирогов” в едно сравнително добро състояние.

Детето беше с едни много близки

до нормалното параметри с леки отклонения, които са напълно приемливи. Със сигурност един 9-дневен престой без храна и вода би довел до едни много по-сериозни последици.

Тоест това дете по някакъв начин е успяло да бъде захранено и да приеме достатъчно течности, за да се съхранят параметрите му нормални.

Но за мен е радостно, че лекарите нямахме

толкова много работа, а това дете беше спасено от българското общество, което се обедини за намирането му.  Това заяви началникът на Клиниката по неврохирургия в „Пирогов” проф. Николай Габровски по NOVA по повод състоянието на Александър от Перник, когото в продължение на дни издирваха десетки доброволци.

Той коментира и пандемията от COVID-19.

“Мисля, че голяма част от българите взеха една много правилна и разумна позиция, която беше и позицията на Европа и на цивилизования свят. Но за съжаление политиката намери тази тема за твърде удобна и политическото навлезе в тази експертна тема и се опита да се възползва”, подчерта той.

Професор Габровски сподели и личен опит от работата си с пациентите по време на няколкото вълни на пандемията. „В този период имаше едно доверие,  на което българският лекар никога не се е радвал.

Едно заслужено доверие, защото резултатите,

които постигнахме в този тежък период бяха доста добри по отношение на спасените животи. Но след това политиката се намеси и измести фокуса. Но една от загубите ни като общество е, че не научихме някои важни уроци. а именно, че можем да се справим с тежките предизвикателства само, когато сме заедно”. Според него последните мутации на вируса са по-благоприятни.

„Бих казал, че вече нямат нищо общо с това

смъртоносно заболяване, с което първоначално се сблъскахме. Очаквам един по-спокоен сезон и може да се каже, че това нещо до голяма степен е зад гърба ни”.

- реклама -