проф. Мира Кожухарова

Проф. д-р Мира Кожухарова пред FN: Възрастните хора трябва да използват лятото и да се ваксинират, това ще омекоти удара при нова вълна

Официално епидемиологът проф. д-р Мира Кожухарова влиза в екипа на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров като съветник.  Какви мерки ще препоръча тя, кое може да ни предпази или омекоти удара от нова вълна от COVID-19, разговор с проф. Кожухарова.

Какъв ще е първият съвет към служебния здравен министър? Ще искате ли някой мерки да се променят?

Не се налага затягане на мерките. Епидемиологичната вълна е отслабнала. Намаляват болните в болници, намаляват хората в интензивните отделения, имаме и слаба смъртност. По-скоро сега трябва да насочим усилията си към ваксинацията към хората, които не са боледували и групата над 60-годишна възраст. Лятото е подходящ сезон да се ваксинират хората.

ваксини, Кунчев, Кантарджиев, грип,
сн. БГНЕС

Има ли пречка сега хората да се ваксинират, има ли ваксини, центрове и лични лекари, за да ваксинират който иска?

Няма вече недостиг на ваксини. Една от първите заповеди на новия министър д-р Кацаров беше да се разкрият повече ваксинационни центрове. Хората трябва да са осведомени, че всички по света се ваксинират, няма място за безпокойство и тревога. Разбира се, ние трябва да се готвим за есента, защото пандемиите имат своите пикове. Ние обаче трябва да сме готови на по-лека вълна.

Вашата надежда е във ваксинирането това лято, така ли?

Да. Няма как изцяло да избегнем нова вълна, но от нас зависи как ще ни удари. Дали ще омекотим удара. Ако не се разболяват възрастни хора, няма да има толкова смъртни случаи. Новото ръководство на министерството има една важна цел и тя е да се улесни достъпа на всички, които искат ваксина. Трябва да убедим възрастните хора, че трябва да се имунизират и това се прави за тяхното здраве.

Притеснява ли ви, че през лятото българите пътуваме и ще донесем различни мутации на вируса?

Този вирус мутира, всички lвируси търпят много мутации и това не е ново явление за тях. Хората не трябва да се притесняват от мутациите, ваксините засега действат върху новите щамове. Там, където има ваксина има надежда.

маски FFP2, Австрия,Какво мислите за маските, лятото ще има ли по-облекчен режим?

За градският транспорт трябва да останат. Има там много хора. Но на открито няма смисъл, както и там, където се събират много хора на открито. Маската е да пази възрастните хора, ако повече са ваксинирани няма смисъл да ги носим. Следя какво се прави в другите страни и ми прави впечатление, че в САЩ вече казват, че напълно ваксинираните и преболедувалите могат на много места, с изключение на градския транспорт, да бъдат без маски.

 

 

 

- реклама -