морбили имунизации ваксини

Проф. д-р Мира Кожухарова: Има епидемия от морбили

Има бум на заболелите от морбили, като всяка седмица се разболяват над 20 нови човека, съобщи пред БТВ епидемиологът проф. д-р Мира Кожухарова. Това е нестандартно дори за лятото, когато обикновено този вирус не се разпространява така бързо.

„От февруари, когато избухна болестта, до момента, са регистрирани 1134 случая на потвърдено заболяване от морбили, което е абсолютна епидемия”, допълни проф. Кожухарова.

Най-засегнати от болестта са София-град и Софийска област, където случаите на заболели от морбили са над 700.

„Боледуват предимно 9-годишни деца, което значи, че те не са били ваксинирани. Това е жалко, защото България беше сертифицирана за това, че напълно е унищожила заболяването. Тази епидемия можеше да бъде избегната”, допълни още епидемиологът.

Не е необходимо да се притесняваме от западнонилската треска у нас.

Проф. Кожухарова подчерта, че тя е смъртоносна при по-малко от 1% от хората. Засяга се централната нервна система. Рискът е по-голям при хората над 65-годишна възраст. При децата, инфекцията протича като летен грип, уточни епидемиологът.

„Ако симптомите са диария и повръщане, можем да потърсим лекарска помощ“, посъветва тя.

„Източник на инфекцията са птиците и комарите. Трябва до минимум да сведем риска да бъдем нападнати от комари. Мерките трябва да са комплексни. Трябва да се намали популацията на комарите в местата, където има концентрация на хора.“ посъветва проф. Кожухарова.

- реклама -