Ангелов Ангелов, коронавирус, КПП-та, мерки
сн. БГНЕС

Проф. д-р Ангелов: Координационен център за линейки ще разпределя пациенти с COVID-19 по болниците

„Всички сценарии са възможни и ние се готвим за най-лошия. Тенденцията, която се наблюдава в България е, че заболеваемостта намалява. Това е за последните две седмици. Има увеличаване на смъртните случаи в уязвимите групи. Много са показателите, които се следят.“ Това заяви в ефира на Нова ТВ здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов по повод случаите на коронавирус у нас.

Той обяви, че се създава координационен център, в който ще пристигат линейки с пациенти с коронавирус и той ще ги насочва към болниците, които ще ги приемат.

„У нас има 160 лекари, които са инфекционисти. Имаме достатъчно профилни специалисти, не е необходимо тези пациенти да бъдат лекувани само от инфекционисти. Имаме достатъчно реанимационни легла“, подчерта още здравният министър.

Според него има достатъчно лични предпазни средства за месеци напред.

Най-голяма нужда от закупуването на ръкавици, в момента наличното количество е достатъчно за месец и половина. Други предпазни средства за медиците има за 3 месеца напред.

„Истината е, че за вируса има още много неизвестни. Липсата на лекари в здравната система е проблем от години. Там където има специалисти – се разкриват структури“, каза още той. По думите му няма отказ от лечение на хора, има оборудвани реаномобили за пациентите, които се нуждаят от това.

„163 млн. лева е проектът за реформа на Спешната помощ. Ще бъдат осигурени максималният брой на необходимите линейки. Пристигането на линейката зависи от мястото, където се намираме. Целта ни е малките общини да бъдат оборудвани с необходимата апаратура. Ще бъдат закупени три хеликоптера, в момента имаме на разположение такива от Министерство на отбраната“, обясни още проф. Ангелов.

 

- реклама -