Кадър: БТВ

Проф.Чуков: Предните години Ердоган насочваше мигрантите към Гърция, не към България

Проф.Чуков: Предните години Ердоган насочваше мигрантите към Гърция, не към България. Ситуацията с нелегалните мигранти е много трагична, тепърва предстои вълна, предупреди арабистът

„Ситуацията с нелегалните мигранти е много трагична. А Турция вече не е същата. Ердоган предните години много ясно насочваше своя потока към Гърция, а не към България, но той даде статут на гости на тази общност“.

Това коментира арабистът проф. Владимир Чуков, след като автобус с мигранти катастрофира у нас и двама полицаи загинаха в опит да го спрат.

„В момента операцията на Ердоган в Северна Сирия най-вероятно ще се отложи, всички са против, но той иска да се отърве от тези хора. Затова бежанците по всякакъв начин ще търсят да си тръгнат и затова вие виждате цели семейства в момента напускат Турция с еднопосочен билет“, поясни той.

Според Чуков българската държава трябва да отчете, че имаме ново много силно предизвикателство.

„Тепърва ни предстои тази вълна. Каква част от тези мигранти вече са тръгнали или ще тръгнат не се знае, като говорим само за сирийците. Иначе общо са някъде около 5 милиона афганистанци и иранци и всякакви други. Трябва да ви кажа, че наистина в Турция ври и кипи. Трябва да се готвим за всичките останали предизвикателство относно миграцията“, каза арабистът.

Според бившия вътрешен министър Валентин Радев е необходимо освен влагане на пари в оградата по границата трябва натам да се насочат и още хора.

„България не може сама да се справи с този натиск, който очевидно предстои. От вчерашния ден разбрахме от синдиката на МВР, че няма достатъчно кадри, не е окомплектована съставът и е лошо оборудване“, добави той.

Радев заяви и че е много важно вътрешна сигурност да направят необходимото за вземане на важни мерки да спрат каналджийство.

Според него може да се върне и армията на границата.

- реклама -