Проф. Чуков пред FN: Конфликтът между Франция и Турция зрее отдавна, това е сблъсък на държави, които спорят за влияние върху една и съща територия

В мюсюлманския свят се засилва гневът срещу френския президент Еманюел Макрони и неговите действия, възприемани като атака към исляма и пророка Мохамед. Това води до призиви за бойкот на френските стоки и кара Франция да предупреждава своите граждани да бъдат внимателни в страни с преобладаващо мюсюлманско население.

Как започна конфликтът? 18-годишен чеченец  уби учителя Самюел Пати в Париж, защото показал в клас карикатура на пророка Мохамед.

Еманюел Макрон поиска да се организира във Франция структура, която ще създава „просветен ислям“. Според самия Макрон ислямът в републиката трябва да бъде освободен от чуждо влияние и трябва да се засили контролът върху финансирането на джамиите, което ще избегне радикализацията на местната младеж.

В отговор Ердоган избухна. Той вижда в това „откриване на фронт срещу мюсюлманите“. „Какво лошо вижда Макрон в исляма и мюсюлманите? Фактът, че държавният глава се отнася по този начин с милиони мюсюлмани в своята страна, е преди всичко загуба на контрол над ума“, каза турският лидер. Според него всяка враждебност към исляма в Европа е враждебност и към турците, защото за жителите на западните страни „мюсюлманинът е турчин, а турчинът е мюсюлманин“.

Франция отзова посланика си в Турция.

Неизбежен ли беше сблъсъкът, разговор с арабиста проф. Владимир Чуков.

Как се стигна до това напрежение между Франция и Турция?

Това е резултат от едни обтегнати отношения може би в рамките на година – Либия, Сирия, Нагорни Карабах. Това е сблъсък между две държави, които спорят за влияние на една и съща територия. Франция и Турция се сблъскаха с интересите си в Средиземно море. Традиционното френско поле за влияние е Централна и Западна Африка. Турция се опитва да се намести в тези територии. Естествено започнаха и директни сблъсъци преди време, особено в Сирия. Историята с карикатурите изби на повърхността напрежението между двете държави. Историята с чеченеца убил учител, ескалира и тласна в посока от 2005-2006 г. Тогава обаче недоволството на мюсюлманите, беше централизирано и водачът беше Саудитска арабия, която има сериозен религиозен авторитет. Сега обаче тези карикатури се насочиха към една антитурска плоскост.

Сбърка ли Франция и в частност президента Макрон в случая?

Франция много силно защитава свободата на словото. Макрон стигна до там, че призова да се публикуват карикатури и да се сложат в публични зали. Не трябваше да се стига до тук.

 Трябваше ли а се стига до днешната карикатура на Ердоган?

Прекалено е. Стана така, че всички държави близки до Турция- Малайзия, Индонезия, Бангладеш и  Пакистан се включиха в недоволството срещу Франция. Но не се стигна до ситуацията от 2005 година, когато подпалиха датското посолство в Бейрут. Тогава беше общо мюсюлманско недоволство. Сега обаче се простира само до недоволство от страни в обкръжението на Турция.

Това сблъсък на ценностни системи ли е или нещо друго?

Това е сблъсък и на ценностна система и на политически интереси на Франция и Турция.

Ще има ли икономически последици за Франция от този конфликт? Има бойкот на техни стоки вече. Как ще се отрази това на Париж?

Общо взето медийният шум ще е повече отколкото икономическите последици за Франция. Париж е част от икономиката на ЕС. Няма да бъде засегнат толкова.

 

- реклама -