доц. Анрей Чорбанов, коронавирус, мерки, статистика,
Снимка: БГНЕС

Проф. Чорбанов: Вече започва да сработва колективният имунитет

Вече започва да сработва колективният имунитет.

Над 50% от хората няма и да реагират на вируса, защото имат преимунитет от предишни срещи с коронавируси. Виждаме страни с драстични мерки, при които ситуацията не е по-добра. Много може да се спори доколко мерките са ефективни. Хората се предпазват на обществени места, но в семейна среда това не е така.

Това коментира проф. Андрей Чорбанов, директор на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН, по БНР.

Той подчерта, че серотипът на вируса от Великобритания е с две основни мутации и че трябва да се знае, че през различните етноси и групи вирусът се движи по различен начин, което се дължи на специфичната среда, която осигурява генофондът на даден етнос.

„Фактът, че един вирус е много по-заразен в една страна, не значи, че ще е такъв в друга – може да е повече или по-малко заразен“, каза специалистът.

„По брой ваксинирани сме доста назад. В Израел, например, очакваме, че от март нататък няма да има заболеваемост, което ще е доказателство и за ефективността на ваксините“, коментира още проф. Чорбанов.

По повод ваксината, по която работи екипът в БАН, имунологът обяви, че се очаква разрешение от агенцията, контролираща експеримента с лабораторни животни.

Когато това решение се получи, експерименталната работа ще продължи:

„В контакт сме с лаборатории, които да ни осигурят вирус, за да направим реални тестове за качеството на ваксините. Това е нещо, което трябва да се направи, за да се провери колко е реално протективна. По отношение на много от другите ваксини това не е правено… Дори пандемията да е привършила, докато нашата ваксина стане готова, ако тя е преминала успешно всички тестове, то тази платформа за правене на ваксини, може да бъде използвана много успешно във всякакви бъдещи случаи“.

- реклама -