проф. д-р Борис Богов проф. Богов, ваксина, ваксиниране, мерки

Проф. Богов: Страхът на хората е причината за недостиг на легла в ковид отделенията

„Страх. От всички тези пациенти, които непрекъснато звънят на телефоните на спешна помощ, това са пациенти, които са по-скоро уплашени от самата пандемия, а не които имат реална нужда от хоспитализация.“ 

Така изпълнителният директор на Александровска болница проф. д-р Борис Богов определи в ефира на бТВ основната причина за липсата на свободни легла въпреки почти 400-те болници, 40 000 легла и факта, че само 5-6% от заразените с COVID-19 в България имат нужда от болнично лечение.

„В София има достатъчен брой болници и лечебни заведения, но не всички са се отзовали на апела на министъра на здравеопазването. А те трябва да го направят, защото всички сме длъжници на нашето общество и трябва да отговорим на техните нужди“, заяви проф. Богов

„Само допреди 10 дни болниците, които се отзоваха на призива за разкриване на легла за COVID пациенти, бяха 13. Седмица по-късно станаха около 24. Не всички лечебни заведения на територията на София са разкрили легла за COVID пациенти. Оттам идва нашият проблем“, допълни той.

„Идвали са пациенти с общо неразположение, без да имат останалите симптоми за активна коронавирусна инфекция, но защото друг техен познат е бил болен.

Тези хора, те още не са пациенти, са по-сигурни да бъдат хоспитализирани в болница, докато отмине този проблем, отколкото да са вкъщи.

Това е благодарение и на електронизацията днес. Всеки един пациент влиза в интернет по всяко едно време, четат се различни цифри, и това всява страх и паника у хората“, допълни проф. Богов.

Александровска болница отдавна има пункт за диагностициране на пациенти, потвърди директорът на лечебното заведение.

Там има две буферни зони, където всеки пациент може да бъде прегледан и диагностициран с бърз тест. От средата на тази седмица се въвеждат и по-достоверните РНК тестове, които са по-евтини от PCR изследването. На тези, които са за хоспитализация, при позитивиране на такъв тест се прави и PCR тест. Александровска болница разполага с протокол за лечение в зависимост от състоянието на пациента.

За скъпото лекарство „Ремдесивир“ някои от колегите казваха, че не върши никаква работа, а то, когато се прилага по показания, при определени условия за дадения пациент, естествено, че върши достатъчно работа, коментира проф. Богов. За „Хлорокин“ няма достатъчно данни в световната медицинска литература, че е панацея. Даваме и коритикостероиди, когато се налага, обясни медикът.

В Александровска болница има 15 интензивни пациенти, като трима са интубираните, а останалите са в малко по-леко състояние, но изискват болнично лечение.

Това уточни проф. Богов. Регистрирани са и трима пациенти, които са заболели повторно след прекарана инфекция при първата вълна на пандемията. Второто заразяване протича „малко по-леко, не налага хоспитализация“, според лекарят.

8 записани доброволци и още 6 стажант-лекари или студенти 5. курс помагат на медиците в университетската болница. Те изпълняват ролята на болногледачи, защото законът не позволява те да изпълняват сестрински манипулации в клиниките. 

„По заповед на министъра на здравеопазването плановите операции са преустановени, но няма пациент, който да е върнат.

Един пациент с херния или някаква пластика, това, разбира се, че е по-редно, когато отмине пандемията, тогава да се вършат тези неща, защото съществува известен риск при тези пациенти. Пациенти, които се нуждаят от оперативно лечение и които не могат да чакат, биват хоспитализирани и оперирани“, каза директорът на Александровска болница. „Апелът ми е към пациентите, които са хронично болни и заради страха от коронавирусната инфекция и стоят вкъщи, а имат планувани химиотерапии и други– не стойте вкъщи“, призова той.

- реклама -