Проф. Близнашки: Президентът трябва да се избира от Народното Събрание

„Същността и идентичността на Конституцията няма да се променят, защото предложенията, които се правят досега, са свързани с укрепването на парламентарната демокрация. Няма идеи за президентска република”. Това заяви преподавателят по конституционно право и бивш служебен премиер проф. Георги Близнашки при гостуването си в  Нова телевизия.

По думите му това, което направи премиерът е много силен политически ход, защото принуди всички, които по време на протестите повдигнаха темата за Велико народно събрание и нова Конституция да се определят кой за какво се бори.

Проф. Близнашки определи Конституцията на България като една от най-добрите в Централна и Източна Европа. „Създаде се обаче нова принципна политическа ситуация. Едно е да се иска оставката на правителството, съвсем друго е да се иска оставката на главния прокурор. Обвинител номер 1 трябва да служи на закона, а не да се съобразява с общественото мнение и настроения. От тази гледна точка, след като Градската организация на БСП прие резолюция срещу главния прокурор и тя беше приета от Националния съвет, няма друго решение освен да се мисли за Велико народно събрание”, коментира проф. Близнашки.

Ценното на инициативата на премиера е, че тайното ще стане явно, каза още той. Великото народно събрание няма мандатност, но, според Близнашки му трябва хоризонт от 3-4 месеца, за да си свърши работата.

БСП е ключът да се съберат нужните 2/ 3 от гласовете в парламента за свикване на Велико народно събрание. Поведението им обаче е необяснимо, тъй като те тръгнаха срещу Конституцията и трябва да го обсъдят в края на тази седмица на Национален съвет. Проф. Близнашки не изключи възможността да се получи вълна и част от социалистите да подкрепят идеята да се отиде към Велико народно събрание.

Според него е абсурдно президентът да призовава тълпите да атакуват легитимно избраното правителство. „Колкото пъти Радев си отвори устата, толкова пъти нарушава конституцията“, каза още преподавателят. Служебният премиер през 2014 г предложи всички бъдещи конституционни законодатели да обсъдят и въпроса за промяна на начина на избиране на президента на Република България.

 

„Мисля, че преди 30 години направихме стратегическа грешка. Трябва да се премине към избиране на президента от Народното събрание, защото прекият избор даде възможност на  доста случайни хора да влязат във властта и да дават съвети”, каза още той. И допълни – „Трябва за президенти да се избират хора с голям политически опит, които няма да се противопоставят на ценностите и принципите на конституционната демокрация”.  

Източник: Нова ТВ

- реклама -