Проф. Балтов: В момента „Пирогов“ е със запълнен капацитет за COVID пациенти

„Аз съм неспокоен от това как колегите ми работят. През последните два месеца всички бяха по-спокойно, всички се отпуснаха. Решиха, че тези неща са преминали и че едва ли не остава някаква опашка. Виждате, че от началото на октомври случаите нараснаха, но това не доведе до мобилизиране на всички колеги, които работят в системата ”, заяви в ефира на „Здравей, България” директорът на „Пирогов” проф.д-р Асен Балтов.

Според него това е един от по-големите проблеми на медиците, тъй като има случаи, които не могат да бъдат прихванати от PCR  тестове. Той е на мнение, че тези хора са опасни за здравната система. Проф. Балтов изрази желание да се наблегне на най-важните мерки в момента. Според него, медиците, които работят в COVID отделения са по-защитени, защото са по-добре екипирани и знаят, че са в опасна среда.

„Останалите колеги, които работят в другите отделения, за съжаление са се поотпуснали и не взимат достатъчно сериозни мерки. Според мен те трябва да носят по-сигурни маски – както пациентите, така и всички, които ги обслужват”, препоръчва проф. Балтов.

Директорът на „Пирогов” разкри, че вероятно отново пред болницата ще бъдат поставени два фургона за тестване на потенциално заразени с коронавирус. В момента в двора на лечебното заведение действа само един. Към момента капацитетът на „Пирогов” е запълнен. В рамките на последната седмица има двойно нарастване на случаите  – 68 случая, от които 4 са в Реанимация.

„За съжаление не можем да поемаме повече пациенти. В крайна сметка ние не лекуваме само коронавирус. „Пирогов” поема изключително тежкия травматизъм на София и на страната”, добави проф. Балтов.

Ситуацията е такава от 4 дни, уведомено е РЗИ.

Двойно е увеличението на болните от коронавирус в „Пирогов“ в рамките на последната седмица – вече са 68 души. От тях 4-ма в реанимация са в тежко състояние и интубирани, останалите се лекуват в COVID отделението.

Това е максимално изпълнения капацитет на „Пирогов“, изключения правят няколко легла в реанимацията, които пазим за тежки случаи, обясни проф. Балтов. Имало запазени и 10 легла за деца.

Проф. Балтов пожела кураж на колегите си за професионалния им празник и изрази увереност, че заедно ще преборят пандемията.

- реклама -