Болниците и Спешна помощ с по-слаб натиск през последните дни, реорганизацията за COVID пациентите показва резултати

Усещаме по-слаб натиск в последните 2-3 дни. Ако в почивните дни имахме по 500 повиквания през деня, в последните дни имаме по 420 повиквания през деня и по 280-300 повиквания през нощта. Увеличава се броят на повикванията за ковид, намалява броят на хоспитализираните такива болни с доказан PCR. Това съобщи директорът на Спешна помощ д-р Георги Гелев.

210 повиквания имаме в последната нощ за ковид, 24 само сме настанили в болница, останалите са по домовете си и се лекуват. Във връзка с тази пандемия, искам да кажа, че катастрофите, инфарктите и инсултите не са спрели. А когато една болница е заета 50% и над с ковид, води до дефицит при лечението на другите болни. Ковидът по-истерично се приема, че е нещо много страшно, което не е точно така. Да, има усложнения и смъртност, но смъртност има и при инфарктите и при катастрофите. Сутринта с директора на РЗИ обсъдихме това, че координационният ковид център в инфекциозна болница е изиграл своята роля, предвид на това, че има разкрити на практика пред всяка болница места за тестове. На фона и на това, което ще разкрият и поликлиниките, където допълнително ще има отчитане на евентуално болни от ковид, този ковид център, който разпределяше линейките, вече не върши работа. Вследствие на фургоните хората сами се насочват към болницата, каза още Гелев.

Натискът върху лечебните заведения намалява, защото се отварят още отделения и това позволи да се преразпредели потокът от пациенти. Това заяви проф. д-р Асен Балтов.

Проф. Балтов подчерта, че реорганизацията на лечебните заведения е във вход от петък и продължава и в момента. „Всеки, който е успял да обособи етаж или отделение го пуска в действие. До края на седмицата ще имаме 400 легла за интензивно лечение и над 3000 за тежко и средно болни“, каза директорът на „Пирогов“.

Той се спря и на начините на лечение с плазма и препарата „Ремдисивир“.

„Ремдисивирът е изключително тежък препарат със странично действие и не всеки трябва да я ползва. Не трябва да се прекалява с нея, както някои твърдят. Нещата излизат в движение и ние ги вписваме в протоколите. Плазмата също не е панацея, както всички смятат. Не всяка плазма съдържа необходимите антитела. Тя не е подходяща за всички“, каза проф. Балтов.

По отношения на бързите антигенни тестове той обърна внимание на следното:

„Правейки си бърз антигенен тест, трябва да се знае, че той все още не е меродавен за нашата единна информационна система и трябва да бъде препотвърден от PCR тест. Ако човек има съмнения, че е болен от коронавирус, трябва да се самоизолира, да не позволява да има контакти с други хора, защото ще разпространи инфекцията и така да дочака резултатите от PCR теста, препоръча проф. Балтов.

- реклама -