сн. БГНЕС

Проф. Балтов: Много млади хора идват в тежко състояние с COVID-19, късно търсят лекарска помощ

В „Пирогов“ вече били приети много млади хора, които късно са потърсили лекарска помощ и много от тях са в недобро състояние. Това каза пред БТВ проф. Асен Балтов, изпълнителен директор на спешната болница „Пирогов“.

С увеличаването на броя на заразените в коронавирус се е увеличил и броят на загиналите. Това се дължи на късно лечение или на много бързото развитие на болестта.

Според проф. Балтов трябва да има отделения за лечение на ковидинфекцията в специализираните болници – онкоболните с ковид трябва да се лекуват в ковидотделения в онкоболница. Когато се спазват определини мерки, максимално се ограничава заразата. Медиците са заразяват във външна среда, а не в ковидотделенията. В „Пирогов“ от 450 души само 7 са заразени.

„Надявам се да сме доближили пика на заразата. Маските са най-голям враг на заразата и разпространението й. Аз работя с маска 25 г. – тя не ми е отнела свободата.“, каза проф. Балтов.

„Пациенти не сме връщали, има създадена организация“.  Според него фургоните, поставени пред много болници в страната извършват успешен триаж и намаляват натиска върху здравните заведения.

Когато в „Пирогов“ се докара пациент от Бърза помощ, той се насочва веднага към съответната клиника, ако не е от центъра за спешна помощ отива във фургона. Според резултатите от направените изследвания и клиниката болният се насочва за лечение вкъщи или се приема в болница.

В неделя през фургона са преминали 220 души.

Трислойната маска не пропуска аерозола. Носейки маски намаляваме натоварването на вируса, малка доза приемаме. Вече 8 месеца си говорим за тези маски – а те предпазват, лекарите правим всичко по силите си, молим хората да спазват мерките“, допълни про. Балтов.

Според него не трябва противопоставяне – в момента нацията трябва да е единна. Всеки хубав нов път и магистрала е предимство дори и за болните – пациент от провинцията може да влезе в „златния час“ и да бъде спасен.

Бързите антигенни тестове в момента са безплатни, каза проф. Балтов.

PCR и антигенните тестове трябва да бъдат приравнени първо в ЕС после и у нас.

- реклама -