проф. Асен Балтов, ваксини, ваксиниране
Снимка: БНТ

Проф. Балтов: Колективният имунитет срещу COVID-19 е постижим до края на юни

Мисля, че в края на юни ще имаме необходимия колективен имунитет срещу COVID-19. Това заяви професор Асен Балтов, директор на „Пирогов”, базирайки гледната си точка на усилващия се темп на ваксинация и идващите все повече различни ваксини срещу коронавирус.

Повече от 500 000 ще бъдат ваксинирани през май с първа доза, също толкова с втора доза, а в края на юни ще имаме 2 000 000 с първа доза и 2 000 000 с втора доза, обобщи Балтов. Според него, при третата вълна на коронавируса болничната система се справила много добре, „бяхме отличници”. В този ред на мисли Балтов смята и, че сега Индия страда от COVID-19 главно заради британския вариант на коронавируса и не видя голяма опасност от двата индийски варианта – с двойна и тройна мутация в S-протеина, като предварителните данни сочат, че при „двойния мутант“ вариантът става по-заразен, а при „тройния“ – по-устойчив на антитела.

Мисля, че е показателно, че от зелените коридори имаше нужда. Има избор на ваксини – „Комирнати” на Pfizer/BioNTech, Vaxzevria на AstraZeneca и ваксината на Moderna. Само на „Янсен” още нямаме, очакваме следващата седмица, уточни Балтов. Що се отнася до втора доза при липса на зелени коридори, директорът на „Пирогов” увери, че в болницата това може да се случи. Той дори посочи, че има случаи като дошли от чужбина българи, които са си сложили първа доза в чужбина и си слагат втора доза в „Пирогов” и каза, че не одобрява практика лични лекари да не издават сертификати.

През почивните дни в „Пирогов” са сложени над 10 000 дози, 1/3 от тях са втора доза. „Прави впечатление, че хората с първа доза AstraZeneca дойдоха и си сложиха втората доза”, каза Балтов и добави, че при втората доза от тази ваксина досега не е чул за никакви оплаквания. Лично моето мнение е, че „зелените коридори” трябва да останат. Утре (10 април) ще има ваксинационен щаб и ще бъде решено, каза Балтов. Бих препоръчал да се ваксинират и децата, ако е безопасно, заяви той.

 

 

- реклама -