проф. Балтов, ваксинации, ваксини

Проф. Балтов: 1950 човека са ваксинирани през уикенда в Пирогов, няма данни за остри реакции

За почивните дни от петък следобед до неделя вечерта в „Пирогов” са били ваксинирани 1 950 пациенти с препарата на AstraZeneca.

Това отчете на брифинг директорът на спешната болница проф. Асен Балтов.

Той даде пример, че от 27 декември до отминалия петък ваксиниралите се при тях били 4200, от които 1250 с втора доза.

16 хиляди са се ваксинирали общо досега.

Успяхме да дадем възможност на много хора да дойдат сами и да направят своя информиран избор, обясни проф. Балтов. Той уточни, че 4-те фази на ваксинирането продължават и в 5-те пункта в „Пирогов“ до 13 ч може да дойде всеки, който се е записал, а след този час – по „зелените коридори“. Обикновено ваксинираме до 17,30 ч, но при необходимост времето може да бъде удължено, каза той.

В петък следобед стартира ваксинирането на всички желаещи лица, без значение от фазата на Националния ваксинационен план, в която попадат, пред болниците в София и страната веднага се извиха опашки. Още в събота в болница „Пирогов“ беше осигурен зелен коридор за всички граждани, пожелали да се имунизират срещу COVID-19. На територията на лечебното заведение са организирани пет пункта.

Ваксинирането и днес през деня ще продължи докато има хора, обеща проф. Балтов.

Няма данни за остри реакции при никой от ваксинираните. Имало е обаждания с оплаквания за повишена температура, което е нормална реакция, успокои той.

През следващите 24 часа от поставянето на ваксината не трябва да се пие твърд алкохол, предупреди проф. Балтов. Чаша бира или вино няма да попречи, допълни той.

В много държави все още не се говори за масова ваксинация, в други има дълги опашки при реда за записване. Хората трябва да направят така, че медицината да победи антиваксърските действия, призова проф. Балтов.

Много от лечебните заведения започват сериозна ваксинация от днес, личните лекари също ще се включат тази седмица, така че ще има повече ваксинирани.

При ваксината на „АстраЗенека“ натрупването на антитела започва след втората седмица, обясни професорът.

Задължително е носенето на маска и да се продължи със спазването на всички мерки, защото първата доза от ваксината не предпазва, предупреди той.

 

- реклама -