проф. Асен Балтов, Пирогов, заразени,
сн. БГНЕС

Проф. Асен Балтов: За да бъде тази Нова година последната такава, трябва да направим компромис

3 седмици след обявяване на мерките имаме пречупване на кривата. Колкото и да са леки мерките в сравнение с всичко на Балканския полуостров, дават резултати. Това заяви директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов пред БНТ.

„Аз мисля, че мерките са добри, вършат работа, сигурно някои браншове са недоволни. Готвим се за мащабна акция по ваксинация. Хората имат глави на раменете. Аз лично за Нова година няма да отида на ресторант, след като не знам дали ще спазват мерките на съседните маси. По-възрастните трябва да имаме една отговорност. Надяваме се, че тази Нова година ще е последната такава, трябва да направим един компромис. Не смятам, че хората ще се съберат в тези формати, в които са се събирали преди. Няма да има тържества по площадите, струпване на хора. Нова година може да празнуваш и само с най-близките си, за да можем да празнуваме догодина по друг начин“, каза директорът на „Пирогов“.

„Обучението за децата в онлайн среда не е за тях реално. Пускането след 4 януари е закономерно и нормално. Когато се спазват мерките, когато родителите са отговорни нещата ще бъдат нормални“, добави той.

„В Пирогов не сме паднали под 300 пациенти на денонощие, които се лекуват от COVID. От тях в тежко положение са 40, в реанимация. Не сме на 100% пълни“, каза директорът на болницата.

„Редно е поне още един месец да бъдат тези мерки. Германия и Нидерландия затвориха държавите си точно преди празниците. Едва от днес новозаразените намаляват като бройка. Не бих препоръчал вечерен час и локдаун, сега по-бавно се случват нещата, но се случват“, каза още проф. Балтов.

„Пирогов“ ще бъде на линия и по празниците и ще продължи да приема спешните случаи. Задължително се тестват всички с антигенен тест при постъпване в болницата. Когато има съмнение се взима PCR тест. Ние сме длъжни да се отнасяме с всеки като с потенциално заразен“, добави той.

„В никоя държава не се признава антигенния тест, навсякъде се иска PCR за постъпване в болница. Ние ползваме бързия антигенен тест, защото няма фалшиво положителен. Ако е положителен е почти сигурно, че пациентът е с коронавирусна инфекция“, каза още проф. Балтов.

- реклама -