коронавирус, заразени, починали, статистика, данни

Проф. Асен Балтов: Ситуацията в момента е продължение на лошо взетите мерки от служебния здравен министър

Как да има достатъчно лекари и легла за тежко болните? Как числото на хората в болниците да намалее, а на ваксинираните да се увеличи така, че да можем да се върнем към нормалния си живот? По тези въпроси в ефира на bTV дебатираха професор Асен Балтов от ГЕРБ-СДС, професор Андрей Чорбанов от „Има такъв народ“, доцент Желязко Арабаджиев от ДПС и доктор Александър Симидчиев от „Демократична България“.

„Това, което виждаме в момента, е продължение на лошо взетите мерки от служебния здравен министър. Видна е разликата с втората и третата вълна. Мерките са неадекватни. Ваксинацията беше забравена през летните месеци“, заяви проф. Асен Балтов.

По думите му настоящата вълна е на „неваксинираните“, а хората, които са направили информиран избор и са се ваксинирали преминават по-леко през настоящия пик на пандемията.

Що се отнася до мерките срещу разпространението на коронавируса, Чорбанов заяви: ”Много е трудно да се направи обективна преценка на подхода на държавите в здравната криза. Западните общества имат доверие към държавните институции.

Д-р Александър Симидчиев прибягна до алегория, за да опише ситуацията с мерките: „Ако половината хора днес смятаха, че не трябва да си сменят времето на часовниците, сега те ще закъсняват. Ние не реагираме като общност на пандемията. Повече се залага на противоборството, отколкото да се вземе решение за общи мерки“.

 

- реклама -