Проф. Асен Балтов: Очаквам сериозен ръст на заболелите от COVID-19 през следващите 2 седмици

Директорът на Пирогов проф. Асен Балтов прогнозира, че в следващите 15 дена очаква сериозно увеличение на случаите на коронавирус у нас. До края на ноември ще бъдат 30 000 случаите.

„Днес има вече 290 нови случая, активните наближават към 5000, отново отиваме към онзи пик преди двата летни месеца. Това отпускане и неглижиране в света и Европа ще доведе лоши резултати.“, каза проф. Балтов пред БНТ.

„Трябва да мислим някакъв нов тип схема. Има определени райони, в които ще трябват може би по-тежки мерки. Смятам, че трябва да има едно затягане на мерките, но не по онзи начин, който беше“, каза той.

„В Пирогов леки случаи няма. Това, че някой смята, че COVID няма, това си е негов проблем. Случаите в Европа нарастват“, каза проф. Балтов. Около 200 теста на ден се правят средно в спешната болница.

Според Балтов Националният оперативен щаб трябва да се възстанови и то да не се чака до края на октомври или ноември, когато вече може да късно. И да се направи алгоритъмът, по който да се действа от първи ноември. „Хората трябва да разберат, че това не се прави против тяхната воля, а за им се помогне, заключи директорът на „Пирогов“.

 

- реклама -