проф. Асен Балтов, Пирогов, заразени,
сн. БГНЕС

Проф. Асен Балтов: Гръцкият студент е получил хематом в мозъка при инцидентно падане

„През последните дни бавно и плавно се увеличават хоспитализираните. Правим всичко възможно да увеличим своя капацитет, сега сме много по-подготвени и грижите са по-адекватни“. Това каза в предаването „Офанзива с Любо Огнянов“ по NOVA NEWS директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

Той разказа подробности за случая с 23-годишния гръцки студент, който почина, по информация на баща му – две седмици след поставяне на ваксина.

Той е постъпил в „Пирогов“ с травма, след това са се получили усложнения, смъртта му е причинена от тежък хематом в мозъка, получен от удар след нещастен инцидент, а по случая е назначена проверка.“, съобщи проф. Балтов.

Професор Балтов заяви, че ако човек е ваксиниран, вероятността да се разболее тежко е минимална.

„Нямаме болни в „Пирогов“, които да са били ваксинирани, но ваксината не гарантира на 100%, че никога няма да се разболеете отново“, допълни той.

Той беше категоричен, че има запазени втори дози за всички, които са се ваксинирали с първа доза, а до края на месеца ще бъдат ваксинирани всички членове на избирателни комисии, като мобилни секции ще има и в „Пирогов“, чрез които ще може да се гласува.

Според Балтов медика смъртността от COVID у нас не е по-различна от тази по целия свят.

„Младите се заразяват повече сега, като проблем е, че те в началото си мислят, че ще им премине и така се получават по-тежки случаи“, добави той.

Професорът информира, че „Пирогов“ има готовност да открие още едно отделение за COVID от понеделник, като системата е готова за още повече пациенти, като до пика според него може да се очаква нарастване на заразените с още около 1000 души.

„Четвърта вълна може и да няма, но ако има, ще е през есента“, заключи проф. Асен Балтов.

- реклама -