проф. Асен Балтов, коронавирус, ваксиниране, усложнения

Проф. Асен Балтов: До края на лятото 70% от българите ще бъдат ваксинирани

„До края на лятото 70% от българите ще бъдат ваксинирани. Като се появи и втората векторна ваксина хората ще започнат да избират. Изведнъж от РНК ваксини всички ще искат еднодозовата“. Прогнозата направи пред Нова ТВ директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов.

„Последните ще станат първи“, каза той в отговор на въпрос защо страната ни е на дъното във всякакви таблици за ваксинация срещу коронавирус.

Балтов разясни, че има случаи на повторно заразяване с коронавирус. Трябва да си следим нивата на антитела и ако те са ниски – да се ваксинираме. По думите му другият месец ще има тройно повече РНК ваксини.

„10-дневното ограничение ще даде своя резултат. Най-много се притесняваме за учениците. Но като видите кога свършват десетте дни, след това има още 2 дни междинни, идват изборите, ще се увеличи реално връщането на училище поне с още 10 дни”, каза още проф. Асен Балтов.

Той увери, че всички медици правят това, което се налага.

„При тази трета вълна са изключително адекватни действията на здравните работници и на всички болници. Това, което се прави, от медицинска гледна точка е правилно. Не могат да се упрекнат медицинските работници, те вече почти всички са ваксинирани, работят без страх, много повече правят за лечението на своите пациенти. Самото лечение стана много по-адекватно”, коментира проф. Балтов.

„Не трябва да забравяме, че България е сред първите места по сърдечно-съдови заболявания и по онкологични заболявания, това допринася много за високата смъртността, свързана с COVID-19. В България не ходим на повторен преглед, не ходим и на профилактични прегледи“, добави още той.

- реклама -