коронавирус д-р Николина Кулева, коронавирус

Проф. Аргирова: В света върлува мутация на COVID-19, която се разпространява по-бързо

„COVID-19 се измени. Той продължава да мутира. До края на месец юли са описани 1234 мутанта на първия коронавирус. Когато се формира мутант, той не винаги успява да оцелее и да циркулира сред населението. Оцеляват тези мутанти, които успеят най-добре да се приспособят към човека и единия от тях в момента буквално шества в целия свят. Като патология той причинява същото, но се пренася много по-лесно, по-заразен е. Това вероятно е една от причините за скока на новите случаи в много държави в света. Пренася се много по-лесно и заразява много по-лесно.“ Това обясни пред Нова ТВ професор Радка Аргирова.

Тя обаче уточни, че не е доказано дали новият щам нанася повече вреди върху организма”, каза още медикът.

По думите й е напълно възможно човек да се зарази и с коронавирус, и с грип А или Б. „И двата вируса атакуват дихателната система. Впоследствие COVID-19 атакува и другите органи. Препоръчително е да се ваксинираме за грип. Така едната опасност ще бъде донякъде намалена”, поясни Аргирова.

Антиоксидантите подпомагат профилактиката на заболяванията.

Проф. Аргирова препоръча освен прием на Витамин Е да помислим и за подобряване функцията на имунната система. „Най-често това се постига с билкови препарати, които да съдържат витамини и антиоксиданти, или само различни витамини.“, обясни медикът.

- реклама -