проф. Радка Аргирова, Омикрон, коронавирус

Проф. Аргирова: Учители ме питат „Колко пари ви плащат, за да говорите лъжи“

„Много съм огорчена. Участвам като експерт в срещите на МОН с учителите относно ваксинацията. Даваме всичко от себе си, за да им обясним и въпреки това получавам въпроси като: „Колко пари ви плащат, за да говорите лъжи“ или „Колко време още ще говорите за тези ваксини, които са вода“. Това са учители, които образоват нашите деца. Трябва да се прояви разум и разбиране. Ваксините срещу COVID са достатъчно проучени“. Това заяви в ефира на Nova News вирусологът проф. Радка Аргирова.

Според нея децата трябва да се тестват на всеки 48 часа, защото разнасят вируса. „Знам, че тестовете близалки много се използват на Запад. Би трябвало да имат същата достоверност като останалите“, смята проф. Аргирова.

Вирусологът определи цифрите на новозаразените като „ужасяващи“. „Очертаваме се като огнище за Европа, което може да е постоянно, но и извор на нови мутации. Вирусът намира възприемчиво население. Действително вървим към локдаун, но нека той да продължи поне 14 дни след въвеждането на последната мярка, за да видим дали ще има спад на новозаразените“, съветва медикът.

По нейните думи, освен зеления сертификат, трябва да се въведат още мерки. „Трябва да се направи нещо допълнително за хората с антитела. Може да се въведе двукратно изследване на определен период – на всеки два месеца, например. Така ще се види дали броят на антителата им спада. Ако не, хората могат да бъдат върнати на работа. Не всички антитела са еднакво протектиращи и невинаги можем да знаем колко са“, обясни вирусологът.

Според нея, ако след преболедуването титърът на антителата е извънредно висок и се постави ваксина, може да се получи цитокинова буря.

- реклама -