Радев мюсюлмани Рамазан Байрам

Проф. Антоанета Христова за FN: Радев се държи като самоизолирал се човек, който иска да бъде забелязан

Вчера президентът Румен Радев наложи вето на части от Закона за извънредното положение. Направи го в типично негов стил – с кратко изявление, прочетено пред медиите, без право на въпроси или други нормални за общуването диалогични форми.

Борисов
Проф. Антоанета Христова

Защо се случи това? Има ли държавния глава мотив, различен от публично оповестения, защо го направи именно по този начин? За отговор на тези въпроси се обърнахме към специалиста по социална и политическа психология проф. Антоанета Христова.


– Каква беше логиката в изявлението на президента Радев от вчера?

– Правилото за политическо поведение по време на криза е единното говорене, единното действие и позитивното единно послание по отношение организация и мобилизация на населението, по отношение на това какво му се казва да прави в името на неговата безопасност. От тази гледна точка изказването на президента не отговори на тези изисквания за политическо говорене. Как изглеждаше отстрани? Имиджът, образът, изглеждаше на самоизолиращ се човек.

Причините за този проблем (който президента има отдавна), който е и комуникационен, може би се крие в това, че той търси нишата, която да заеме. Но я търси по един не съответен за момента начин. Или търси начин да бъде забелязан, но и това не е начинът.

– Какво искаше да покаже президентът – че не е марионетка на БСП или нещо друго?

– Той даде сигнал, че иска да бъде забелязан/отчетен в този момент през критиката, която постави на масата. В нея имаше здрав разум – това са забележки, които са били направени в процеса на изработване на закона, в името на това да има единение. Това е компромис към опозицията. Но ние много добре знаем, че БСП гласува въздържал се, т.е. компромисът не винаги води до единение. Това пък е извод, който управляващите трябва да си направят. А и опозицията да знае, че в страха си да не би да изглежда като подкрепяща и непротиворечаща на управляващите, се държи неефективно за себе си и за гражданите.

По-правилното е да кажем какво трябваше да направи президента. Очакваше се нещо, което до момента не се е случило. Като свикване на Консултативния съвет за национална сигурност. Но КСНС при президента може да се направи от човек, който преди това не си е затворил вратата с управляващите, не ги е критикувал – тогава щеше да има доверие за справяне. Тези моменти трябваше да пази и да мисли как се да се позиционира като обединител на нацията.

Второто нещо, което очакваме е, когато има забележки те да бъдат направени своевременно, тактично, добронамерено, без да се извлича политически дивидент (както прозвуча вчерашното му изявление). Очакваме кооперативност!  Давам си сметка, че еготата винаги надделяват над кооперативността в България. Но сега се налага това да се случи. Може вчера да е направена грешка, но утре това да се случи.

– Да поспекулираме.. какъв би бил мотивът на Радев да предприеме нещо толкова деструктивно в момент на криза?

– Две са възможностите – или се опитва да бъде видим и по този начин да му се обърне внимание. Както виждате той постигна тази цел. Но болшинството от хората не възприеха начина, по който той го направи. Вторият вариант, желанието му да затвърди тренда на поведението си, което е да е контра на всичко, което управляващите правят. Ефикасното политическо говорене е, когато имаш забележки (а аз съм сигурна, че той има основание за забележки), да го направиш така добронамерено и по кооперативен начин, че те да бъдат превъзмогнати още преди да се случат. Т.е. ти да си част от кръга на доверие. Много трудно се случва това, когато преди това не си дал основание да те считат за част от този кръг.

– Кога смятате, че ще приключи войната между „Дондуков“ 1 и 2 по принцип?

– Няма да приключи. Може да стане не толкова забележима. Но ние реално се намираме в предизборна ситуация, извън кризата. Не живеем извън времето и пространството. Пренастройваме в момента някои ценности, включително и в икономиката, битието ни и начините ни общуване. Дали сме били толерантни или не към близки и познати. Но продължаваме да живеем.

Тази година е предизборна, тя е важна за това кой как ще се позиционира за догодина. Сензитивността на политиците трябва да е много висока, чувствителността към адекватно поведение. Успешните лидери на кризата ще спечелят. Но войната между президентството и управляващите няма да спре – това са личностни особености, характеристики и не можем да очакваме, че това ще се промени.

– Т.е. вие сте привърженик на тезата, че ако ген. Мутафчийски се кандидатира на избори ще ги спечели?

– Абсолютно! Друг е въпросът дали той ще иска обаче.

––––––––––––––––

В момента Институтът за изследване на населението и човека при БАН, ръководител на който е проф. Христова, изготви въпросник за проучване реакциите на стрес и различните начини за справяне с него в условия на разпространяваща се инфекция от коронавирус. Ако имате желание да попълните въпросника може да го направите тук.

- реклама -