сн. БГНЕС

Проф. Антоанета Христова: Президентът не играе роля на президент, а заема страна

„В основата на всички проблеми в нашата държава са две процеса: недоверието в институциите и силната поляризация в обществото. Хората не се харесват един друг. Не вярват на проверките. Президентът не играе роля на президент, а на страна. Когато заемаш страна не можеш да станеш източник на действия, които да бъдат разпознати като справедливи. Не може да се очаква обективност от президента. Информацията трябва да влезе в прокуратурата и тогава да става публична“. Това коментира пред Нова ТВ политическият психолог проф. Антоанета Христова.

„Задължението на службното правителство е да организира избори. То няма време да разследва корупция. Който очаква кабинетът да направи това, ще бъде излъган“, добави журналистът Валерия Велева.

Според комуникационния експерт Любомир Аламанов евентуални разследващи действия на служебното правителство не биха били реваншизъм, а информиране на обществеността: „Ние трябва да знаем какво е положението. Има текущи неща, които да се вадят като информация“.

Валерия Велева заяви, че БСП е дала съгласието си Янаки Стоилов да бъде номиниран за служебен министър на правосъдието. „Другото интересно лице е потенциалният министър на културата – Светослав Минеков. Той е отявлен противник на Вежди Рашидов. Другият специалист е професор Кацаров“, каза още тя. Изтъкнати дипломати също ще бъдат част от служебното правителство.

Според Любомир Аламанов категорично липсват реформи в ключови сектори, но според проф. Антоанета Христова това е пропагандно говорене. „Обективният анализ включа плюс и минус. За да има такъв анализ обаче трябваше президентът да е балансьор. Опозицията трябваше да вади проблемите в управлението на ГЕРБ. Абсурдно е да се мисли, че сега това може да се случи за два месеца. Президентът не изпълняваше функциите си, а той застана на едната страна“, заяви тя.

По думите на Валерия Велева атмосферата в комисията за разследване на управлението на ГЕРБ е неадекватна.

„Ние показахме някакво мутренско ниво на бизнес“. Христова припомни, че демокрацията представлява спазване на процедури, а комисията не е нищо повече от PR акция: „В момента се правят незаконни неща. Чрез незаконни процедури се опитваме да правим закон“., каза тя.

По думите на Христова конгресът ще покаже дали ГЕРБ излиза от лидерската си фаза, типична за всички млади партии.

- реклама -