сн. БГНЕС

Проф. Антоанета Христова пред FN: Скоро ще стане ясно дали Слави Трифонов има договорка с Румен Радев

Рулетката от Румен Радев вече е завъртяна. ГЕРБ получиха мандат за съставяне на правителство и веднага бяха готови с проектокабинета си. „Да, България“ получиха първи покана за разговори, но бързо отказаха среща. Политическите сигнали до тук показват, че рулетката ще се завърти и втората ПГ на „Има такъв народ“ ще получи мандат за съставяне на правителство. От партията на Слави обаче засега няма индикации, че са готови със състава на кабинет. Какви сигнали изпращат политиците – потърсихме мнението на политическия психолог проф. Антоанета Христова. Ето експертното й мнение:

сн. БГНЕС

– Изненада ли е отказът на „Да, България“ да седне на масата за разговори с ГЕРБ?

– Това че Христо Иванов няма нищо общо с център-дясно е ясно. Всяка ситуация все повече дава възможност за яснота по въпроса кой, кой е. Бях неприятно впечатлена от издигането на идеята за лустрация в първия ден на новия парламент, което беше открадната идея от КОД. Тя не пасва на „Да, България“, защото те нямат нищо общо с антикомунистическата риторика, теза, мислене, ценности. Това е фалшива позиция за заблуда на малко останалите в редиците на ДСБ антикомунисти. Моята отдавнашна теза е, че това са либерално – леви, като заблуждението за по-наблюдаващите относно идентичността им идва частично от някои техни икономически идеи. Христо Иванов няма ценностни допирни точки нито на ниво политики, нито на ниво оперативни действия с десните. Поради, което по-логично е той да бъде близо до популистко-лявата коалиция, до БСП. Въпросът е колко от избирателите им разбират противоречието в поведението им и за колко това има значение. Мисля, че в конкретния случай се разчита на това, че голяма част от гласоподавателите им въобще не разбират значението на ценностите в политиката.

Няма логика и партията на Слави да влезе в коалиционен формат с ГЕРБ, защото досега са отричали всичко, използвали са обиди и са демонстирирали популиска непоследователност. Ако нямат смелост да направят свое правителство, може би по-верната интерпретация (на фона на липсата на политическо говорене) е, че имат договорка с Румен Радев бързо да му се даде възможността да създаде служебно правителство.

– Не е ли подходящ повод поканата за разговори да се видят лице в лице и да си кажат нещата в прав текст?

– Това са правилата на демократичния процес. Тези срещи, които са част от ритуала, са събития, на които да видим кой как се държи и какво мисли. Но, виждате, че до момента партията на Слави Трифонов залага на две неща – мълчание и едно доста странно поведение в парламента, което има сериозни проблеми с експертното участие, демонстрирайки проблеми с управлението на гнева.

сн. БГНЕС

– Ако Слави Трифонов не предложи кабинет, при все, че ще получи необходимото му мнозинство, няма ли това да бъде политическо самоубийство на фона на следващи избори?

– Това дали има какво да предложи още не сме го разбрали, защото той досега нищо не е предложил или по-точно се е отметнал от предложенията си. Но, ако не предложи кабинет това ще бъде още едно доказателство, че дават властта на Румен Радев. Защо – е въпрос на разговори и размисъл за това, че има договореност Радев да вземе властта.

На фона на това изказванията на Борисов са недвусмислени-  той беше много ясен, че липсата на правителство при 165 депутата, които гарантират мнозинство, е признак на страхливост.

сн. БГНЕС

Т.е. тези които излизат и не взимат управлението на страната в свои ръце ще се опитат да помогнат цитирам на „татко Румен“ той да влезе в битката. Кресливата опаковка на псевдопромяната ще прехвърли отговорността за сблъсъка  към друг човек, който трябва да завърши това, което е започнал. Радев отдавна стартира разделението като средство за постигане на цели и трябва да довърши процеса, влизайки в позицията на президент.

 

- реклама -