Антоанета Христова

Проф. Антоанета Христова пред FN: Постоянните политически атаки карат българина да се чувства като идиот

Какви са посланията след вчерашния Консултативен съвет за национална сигурност при президента? Ще има ли реална борба с корупцията и кой спечели от скандала „Апартаментгейт“? Flashnews потърси за коментар политическия психолог проф. Антоанета Христова.

=======================================================

– Какви бяха посланията след Консултативния съвет за национална сигурност и изглеждат ли политиците сега още по-разединени?

– Послания нямаше, имаше позиционна политическа атака един срещу друг. Очевидно, че съветът беше начин да се фокусира инициативата и правото да лидира темата за корупцията в ръцете на президента и на БСП. Но даже може би повече на президента, тъй като все пак организацията на Консултативния съвет е в ръцете на президентската институция.

Но по темата „Корупция“, тъй като това е голямата тема и ние всеки ден сме свидетели на хора, които се упражняват постоянно по нея по един абсолютно безотговорен за нацията начин, аз съм убедена, че корупцията е проблем на всички общества и за момента ефективен начин за борба с нея не е намерен, за да имаме претенция, че ние можем да открием топлата вода.

Това, че има корупция в отделните сфери на развитие в държавата, е не защото имаме проблем с хората, защото хората в тези сфери ще бъдат точно такива, каквито са – те ще се поддават на корупционни провокации и на корупционната среда. Проблемът не е и в законите, защото винаги когато имаш проблем с различните секторни политики, ще имаш проблем и с реализацията на тези закони.

Т.е. разговорът за личностите и разговорът за законите бяга от същинския проблем:

защо говорим за здравеопазването и как болниците точат пари от Здравната каса? Защото има проблеми там. Защо говорим за данъците и че хората се опитват да ги избегнат? Защото има проблем с приходите в държавата, защото сме на много ниско ниво по работна заплата. Защо има проблем с ТЕЛК-овете? Защото и там системата кара хората да се превърнат в Хитър Петър, за да могат да оцеляват. Намират се вратички във всеки закон, а и този, който трябва да контролира, е в същата ситуация, той също е част от системата.

Всичкото това ни го подложиха след 90-та година и в момента то пука като балон. Затова докато ние не започнем да говорим сериозно върху въпросите, които предизвикват системата и хората да се поддават на корупционни практики, никога няма да стигнем до същинския проблем и до същинския разговор. Ако ние обаче не обърнем внимание на същинския разговор, се превръщаме в жертви на политическа стрелба.

В момента ние сме жертви на политическа стрелба, на грозен политически театър и нито един от участниците в него не ни помага да разберем проблема, той се опитва да го привлече и да го лепне като медал на себе си, за да спечели на европейските избори и да има полза като политически субект. Това е грозно и безотговорно към нацията.

Истината е, че първите крачки, които се случиха тази година и които са свързани с чистенето на ГЕРБ от хора, които рушат имиджа му, са единствените крачки, които по някакъв начин подават политически и морален знак за правилна посока на поведение. Всичко останало дотук е абсолютен хаос, миш-маш и мръсотия.

– Кой излиза по-силен след КСНС – президентът или премиерът?

– Не мога да ви кажа, хората са подложени на тотална манипулация.

– От кого?

– От всички, това излиза и през медиите. Когато вчера се каза, че са били нападнати медиите на КСНС и Корнелия Нинова се възмути – на какво се възмущава? Да не би каналите, през които минава манипулацията, да са нещо друго освен медии? Разбира се, че системата е навързана – политика, медии, обществени нагласи. И това е схемата на манипулиране. Ние сме подложени на такава манипулация ежечасно и, докато това е така и нямаме същински разговор, който не е свързан с това как да „убиеш“ другия и да го унищожиш политически, няма да има смислен разговор.

– Отново се появиха коментари, че президентът Радев защитава позициите на БСП. Има ли основание за подобни твърдения според Вас?

– Има основание доколкото Румен Радев е кандидатура на БСП, т.е. връзката е директна, тя е видима. Няма основание доколкото Румен Радев се опитва да се автономизира от БСП, защото знае, че невинаги има полза от нея. И затова пак ще е манипулативно, ако кажем едното или другото – истината е някъде по средата.

Борисов КСНС Нинова

– Трябва ли шефът на антикорупционния орган да бъде назначаван от президента, а не от парламента? Чухме Борисов да казва, че „там е заровено кучето“…

– Аз съм почти сигурна, че има основание в твърдението, че президентът се опитва да назначава и че той се опитва да го играе надпартиен, но някак тази играе не му се получава. Няма основание в момента да се говори по тази тема преди да се изговорят предишните без този тип унищожителна война и докато не заговорим по друг начин за проблемите в секторите, където пукат проблеми – те пукат като балончета в момента и избиват.

От 89-та – 90-та година всеки ден ни се разрушава от политиците представата за политическото и за институциите. Затова разговорът кой кого да назначава в момента е безсмислен, той е безумен, той е извън смисъла на проблема. А смисълът на проблема е защо се случва да се плаща и да се декларира на данъчна основа и защо това го правят 99,99% от българите, които извършват дадени сделки. Защо – това е същинският разговор. Какъв е проблемът, че хванахме хора, които са нарушавали правилата в ТЕЛК-овете?

Какъв е проблемът, че болниците се налага да „застават на главата си“, за да оцелява болницата? Къде са проблемите? И когато решим къде са проблемите, без да искаме да „убиваме“ политиците си, защото „те“ – това сме ние, тогава ще можем да тръгнем към разговора за това дали системата функционира и законите са смислени.

И още един особено важен въпрос – защо не работи ефективно законът за възлагателните процедури, защо той е един безумен закон?

Прочетете го и питайте хора, които го прилагат – резултатът е връзване на ръцете, забавяне, изпускане на процедури от хората, които искат качествено да си изпълнят работата, т.е. ние имаме закони, които не предполагат – освен общата икономическа рамка, която е на ниски нива на работна заплата, нестигащи за съвременното общество, в което цените постоянно вървят нагоре. Имаме и законови абсурдности.

Тогава, когато си изчистим тази работа, прощавайте, тогава вземете да се стреляте! И стига сте ни отвращавали от това да мислим аналитично, да мислим разумно, да мислим ефективно как да формираме нагласите си към политиците. Защото аз, включително като анализатор, въпреки че на мен ситуацията не може да ми повлияе манипулативно колкото на другите хора, които не се интересуват от политика, съм отвратена от манипулациите, на които се опитват да ме подложат. В един момент българинът започва да се чувства идиот, той си казва – мен за какво ме смятат…

– Как ще приключи скандалът с апартаментите и за кого последствията ще са най-тежки? Може ли този скандал да донесе победа на БСП на изборите?

– Не мога да ви кажа, всичко може да се случи. За момента такива индикации няма, то и затова атаката става все по-тежка и по-тежка. Но това се случва в корелация с поддържането все още на по-високи нива на ГЕРБ пред БСП. Всичко в момента е насочено не към самия себе си, т.е. към развитие на качествата на опозицията, а към разрушаване на управляващите. Това е кампанията в момента. Ние не виждаме опозицията, не виждаме „Демократична България“ да прави нещо друго, освен да вади информация през медии. Ние виждаме събрана атака, вече не знам на втори и трети план кой стои отзад, но виждаме събрана атака срещу управляващите, но това се разиграва не на сцена, а на авансцена.

- реклама -