Антоанета Христова

Проф. Антоанета Христова пред FN: Обединението на ГЕРБ и СДС за евроизборите ще донесе позитиви и на двете партии

Какво ще последва от решението на ГЕРБ и СДС да се явят заедно на предстоящите европейски избори на 26 май.

Защо управляващата партия залага на сините и защо им дава цели две места в бъдещата листа за евродепутати?

Ще плати ли СДС висока цена за обединението си с ГЕРБ и може ли след изборите да спре да съществува – с тези въпроси потърсихме за коментар политическия психолог Антоанета Христова.

– Проф. Христова, как ще коментирате решението за съвместно явяване на ГЕРБ и СДС на евроизборите?

– Одобрявам преговорите, които се водят между СДС и ГЕРБ, защото обединението между тези две партии, които претендират да бъдат център-дясно, е условие за успеха им. Същото се отнася и до левицата, но тя е далече от това състояние. Но аз поздравявам Румен Христов и Бойко Борисов, ако постигнат едно успешно споразумение между първата демократическа партия у нас, която все още е знак и символ за България, и от друга страна – тези, които реално в момента в парламента се борят да поемат и да бъдат идентифицирани с център-дясната политика у нас.

Така че това е път към правилния етап на развитие на политическата система в България – обединяването и уедряването на десните субекти.

– От друга страна, това е прецедент – ГЕРБ се явява самостоятелно на всички избори досега. Защо партията реши да наруши своето правило?

– Това е посоката на развитие. В този смисъл не е прецедент, защото най-после тези две политически сили намериха сили да се явят заедно, а причините са няколко. Първата е, че етапът на развитие, чисто организационен на политическите партии, в случая на ГЕРБ, тъй като ГЕРБ имаше дълъг период от време, в който трябваше да се стабилизира и да се развива организационно, трябваше да се стигне до един етап, в който управлението се нуждае от допълнителна енергия, за да се преодолеят и имиджовите грешки от дългото управление и да се даде имиджова енергия на тази политическа сила.

От тази гледна точка преговорите със СДС са изключително добър знак в полза на подобряване и засилване на идентификационния десен имидж на ГЕРБ. А при СДС говорим за оцеляване, присъствие на СДС – все пак СДС го нямаше никъде до момента.

– За коя от партиите плюсовете са повече и защо ГЕРБ избраха точно СДС, а не някоя друга от десните партии?

– Всеки, който успее да привлече СДС, ще има полза. Само егото на другите десни партии или псевдодесни партии, защото там има псевдодесни, пречеше да признаят аргумента, че СДС има идентификация, че има история, че тя е дясната, тя е демократичната партия в България.

Другите партии, със силното его на техните лица, не успяха да привидят ползата от подобна дясна коалиция и да отдадат необходимото на СДС като авторитет, уважение и политици, а отделно и СДС направи страшно много грешки с поредицата от грешни лидери в миналото и политически личности.

Така че в момента наистина ГЕРБ показва осъзнаване на необходимостта от обновяване и енергия, осъзнаване и реално действие по посока на идентификация чрез СДС в политическото пространство, все повече в дясното и демократичното.

От своя страна СДС намира излаз към реалната политика, тъй като СДС беше вече част от отминаващите, отмрелите партии на прехода в бившите соцстрани или страните като Полша, Унгария, Чехия, където в началото имаше такива партии, които после изчезнаха и се трансформираха в нещо друго. Сега СДС, през определена трансформация, има шанс да влезе отново в политиката, да набере отново енергия и да работи за дясното идентифициране и на ГЕРБ. Така че това е път, това не е финал – ако се случи, могат всички да имат полза.

– Няма ли по този начин, привличайки СДС, ГЕРБ да сложи окончателно край на всякакви възможности за обединяване на десните политически сили – тези, които са извън парламента? Не е ли този ход малко като в израза „С един куршум – два заека“?

– Може и да сложи край, но това е добра новина за българската демокрация. Защото тези партии не е ясно колко са десни – ние знаем, че при всички тях има съмнение за тяхната идентификация. И второ, много партии разбиват силата – знаем, че съединението прави силата.

– Защо ГЕРБ предлага „сигурно избираемо място“ на СДС, както каза премиерът Бойко Борисов? Не можеше ли да е място по-назад в листата?

– Това е показването на респект към първата демократична партия в България. СДС се нуждаеше от респект заради историята и заради това, което тя направи след 1990 г.

– А какво ще се случи, според Вас, след европейските избори? Може ли да се стигне до това ГЕРБ да „погълне“ СДС и това да е краят на СДС?

– Всичко зависи от процесите, които вървят. Би могло СДС да се превърне във фракция в рамките на по-голямо обединение, би могло да изчезне, може и да не се получат техните взаимоотношения с ГЕРБ. Но в момента по този начин има шанс и за СДС, и за ГЕРБ. Аз виждам изключителен шанс в тази крачка на двете политически партии една към друга.

- реклама -