Проф. Анна Кръстева пред FN: Политиците разчитат на принципа „скандал скандала избива“

От няколко дни общественото внимание се измества от „Апартментгейт“ към напрежението в Габрово. Коя от двете теми е по-болезнена за обществото и каква политическа реакция да очакваме на ситуацията – анализ пред Flashnews на политолога проф. Анна Кръстева.

проф. Анна Кръстева

– След случая във Войводиново, сега общественото недоволство е срещу ромите в Габрово. Какви сигнали изпраща обществото и разчитат ли ги управляващите?

– Няма избори, пред които да не се занимаваме активно с етническата карта, без значение дали са национални, местни или европейски. В омагьосания кръг политиците са огромната част от проблема. Първо – защото 30 години след промените и 10 години след европейската ни интеграция, няма позитивни резултати от интеграцията на ромите.

Има разбира се и добри примери.

Те се дължат на два фактора – миграцията на ромите, които ходят в чужбина връщат се и със спестявания развиват свой бизнес тук. И другият –  реалната интеграция – като в Каварна например. Където ромите живеят в законни къщи, работят и ходят на училище. Ромската интеграция е реална, където има воля за продуктивен диалог с ромското население. Когато това не се прави е отговорност на властта – местна и централна. Как да се интегрира една група, когато множество политици дълбоко вярват, че тя е неинтергреруема.

Винаги преди избори избухват такива конфликти, което не може да бъде случайно.

Сред недоволните граждани има и такива, които са били и на други протести – има една сплав между искреното и обосновано гражданско недоволство и подсилване на този гняв с политически подбуди.

– Може ли новата вълна недоволство срещу ромите да измести от дневния ред на общественото внимание скандалите с апартаментите на властта?

– Има вероятно такива желания у управляващите – да преминат от таргет на общественото недоволство в спасители на българското гражданство. Скандал скандала да избие както клин клин избива. Безспорно ще бъде употребен този скандал. Има много политически логики – единият скандал да потули другия.

– Кое засяга повече българина – „Апартаментгейт“ или проблемите с ромите? 

– В очите на българските граждани това са страните на един и същи гняв.

Мнозинството български граждани припознават два образа, които го гневят  – това са нашите елити, безотговорни и корумпирани и ромите, голяма част от които са неинтегрирани.

Скандалът с апартаментите е като в приказката „Царят е гол“.

Всички сме знаели и преди това за злоупотреби в много по-големи мащаби – като кражбата на 4 млрд. от една банка. Това е ново, но наистина реакцията е като на наивното дете, което не приема за нормално и очевидно това, което всички знаем.

И докато политиците се опитват да заместят себе си с ромите, ние все ще въртим в тези омагьосани кръгове.

Където преди избори вместо да ни се отчитат какво са направили и какво ще направят през следващите 5 години, ни тласкат от скандал към скандал. Това е бягане от отговорност в ситуация на изключителна важност за европейските избори.

– Ромите или политиците имат по-голямо усещане за недосегаемост?

– Това е парадоксалното в нашата действителност. И горе и долу в социалната стълбица има чувство на недосегаемост. То е защото това най-горе и най-долу са свързани. Ако има цигани, които не плащат тока, живеят в незаконни къщи на незаконни терени е защото има политици, които позволяват това да се случи.

Горе и долу са вързани в един омагьосан кръг.

Тези горе мислят, че законите не важат за тях и създават маргинализирани групи, за които законите също не важат. Това е един и същи затворен омагьосан отрицателен кръг.

Недоволството на обещството по „Апартаментгейт“ е по-скоро от позицията – защо аз не мога да съм на негово място, или надделява чувството за търсене на справедливост?

Българите сме европейски граждани и имаме поглед как се случват нещата навън. Разбирането за политик е, че преди да влезеш в политиката трябва да живееш по един прозрачен, безупречен начин, да бъдеш модел и образец. Така че да се каже, че българите са гневни, защото завиждат не е правилно.

България е най-бедната страна в ЕС, продължава трайно да е в дъното на икономическото развитие, защото е най-корумпираната страна. Ако политиците започнат да стават малко по-умерени в заграбването на публичното богатство – ще отлепим от дъното. И това гражданите го разбират.

евроизбори

– Ще има ли момент на пренасищане у хората (преяждане със скандали) и ще доведе ли това до ниска избирателна активност?

Безспорно скандалите оказват влияние на изборите, най-вече по отношение на активността. Това отвращава хората от политическото представителство.

Засилва усещането, че политиците не представляват нас, а себе си и корпоративни интереси.

За съжаление няма да видим някаква радикална промяна, защото няма нови и свежи политически оферти – всичко си го знаем и само ще видим къде ще се преразпределят.

За тези, които обичат да се заиграват с етническата карта – следя електоралните динамики, те не носят електорални бонуси за етническите брокери. Това което носят е, че времето за кампанията се запълва със скандали. Без истински дебат по действителните въпроси, които трябва да се дебатират преди изборите за европейски парламент.

А как „Апартаментгейт“ ще повлияе на изборите – ще видим тепърва.

- реклама -