Ангелов Ангелов, коронавирус, КПП-та, мерки
сн. БГНЕС

Проф. Ангелов: Ситуацията е под контрол, няма здравна криза

Връщаме брифингите, защото искаме до хората да достига истината, а не спекулации или манипулативни твърдения.

Това заяви в ефира на бТВ министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.
Той обясни, че те ще се провеждат в четвъртък в Министерството на здравеопазването, ще ги води министърът на здравеопазването, с представители на Националния оперативен щаб. „Ще бъдат поканени всички журналисти и ще е отворен за въпроси, не е задължително да се излъчва“, каза министърът.

По думите му ситуацията в момента е под контрол и няма здравна криза.

От всички европейски страни България е на 26 място от 29 страни в ЕС, преди бяхме на второ място по заболеваемост, отбеляза министърът. „Броят на болните през последните два месеца в лечебните заведения не е променян – те са около 750 и около 45-50 в интензивните структури“, уточни проф. Костадин Ангелов.
За повишаването на броя на заразените министърът уточни, че трябва да минат две седмици, за да се разбере каква е тенденцията в сравнение с предходните две седмици. По този начин работи Европейският център за контрол на заболяванията, поясни той.
„Нямаме притеснения за ситуацията в българските училища, следим всеки случай със загриженост и вземаме необходимите решения в момента. Такъв е случаят в Габрово, такива са и случаите в София. Решенията се вземат в полза на гражданите“, категоричен беше здравният министър.

КПП-та не са обсъждана мярка в България.

Към настоящия момент цифрите са такива, че те не изискват никакво втърдяване на мерките“, заяви проф. Костадин Ангелов.
„Към момента мерките са носене на маски на закрито, спазване на дистанция и дисциплина и дезинфекция“, припомни той.
„В народното събрание трябва да се носят, обясних го много ясно на депутатите. Правилата в България важат за всички, МЗ чрез РЗИ осъществява здравен контрол по места.
Всеки, който нарушава правилата ще бъде санкциониран – това е принцип“, отбеляза министърът.
Той уточни, че глоби ще има за нарушаване на противоепидемичните мерки при учредяването на партията на Цветан Цветанов, при провеждането на конгреса на БСП и при посещението на министър-председателя в Ловеч.
„Не следим само броят на заболелите, следим и броя на свободните легла в лечебните заведения, следим броя на смъртните случаи, броя на заболелите в рисковите групи, и как са разположени случаите – в групи или дифузно. Следим всички тези данни. В момента нямаме нужда от разширяване на мерките“, заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Отменено е правителственото решение, с което на последното редовно заседание миналата сряда бе подкрепен инвестиционен проект за 20 милиона лева за продажба на лекарства от машини в населени места без аптеки, съобщи проф. Костадин Ангелов.

Становището на здравното ведомство по проекта е било отрицателно, фирмата „Пос Фарма“ АД вече е оттеглила инвестиционното си предложение, стана ясно от думите на министъра.

Подкрепата за инвестицията бе внесена за одобрение от Министерство на икономиката, за да може да бъде подкрепена от държавата.

 

- реклама -