сн. БГНЕС

Проф. Ангелов: Ще махнем маските, когато имунизираните са 65%

Ще махнем маските, когато имунизираните са 65%, прогнозира здравният министър в оставка Костадин Ангелов на брифинг пред РЗИ – Пловдив.

По думите му към момента ваксинираните са около 800 000, а поставената цел е за 3 млн. ваксинирани.

Смятам, че до август ще се справим, посочи той.

Ангелов разкри, че вероятно ще отпадне ограничението за гостите на сватбите. Единственото изискване, което ще остане, е броят на посетителите в ресторантите да не надвишава 50%.

сн. БГНЕС

От 10 май ще отворят и електроните записвания и хората ще могат да получават предпочитаната от тях ваксина в имунизационните кабинети. „България направи 100 000 ваксини през тази седмица, което с е с 20% повече от предходната седмица. В София обиколих големите болници и съм доволен. Тук работят 3 имунизационни пункта, които са с зелени коридори. В РЗИ се правят вторите дози на ваксините. Вървим с добро темпо. Днес ако направим 10 000 ваксинирани, ще бъде успех. В понеделник пристигат 270 000 ваксини на „Пфайзер“, която се оказа най-търсената ваксина“, посочи Ангелов.

„От 10 май ще отворим и електроните записвания и хората ще могат да получават предпочитаната от тях ваксина в имунизационните кабинети. Електронният регистър е за хора, които идват в определен част през 10 минути и за този човек трябва да бъде направена ваксинация. Нека да имаме и тази възможност за по-голям ред. Капацитетът с нея не е много голям, но ако имаме повече търсене, ще го увеличим. През май месец ще идват още ваксини и по 50 000 дози на ден могат да се правят. Надявам се да успеем“, заяви той.

„Не може всеки собственик на заведение да си избира капацитета. Капацитетът е ясен. Има си нетна търговска площ и е казано на кв. метра колко човека трябва да има. Като разделите нетната търговска площ на квадратните метри получавате колко са хората, махате половината и получавате колко са на практика възможностите за 50% капацитет. Навсякъде, където получим сигнали, ще направим проверка. Истината е, че хората не могат да стоят много затворени, а хубавата новина е, че продължаваме да получаваме добри резултати, въпреки това, което се случва около нас. Проверки се правят постоянно. Пишат се актове и предписания. Сигнали могат да се подават на сайта на РЗИ и на Министерството на здравеопазването“, заяви Ангелов.

- реклама -