Ангелов, пунктове, тестване

Проф. Ангелов: До четвъртък ще бъде направена организация за мобилни пунктове за тестване пред болниците

20 служители на Националния център по обществено здраве и анализи от днес ще се включат в работата на Столичната регионална здравна инспекция.

Целта е те да подпомагат колегите си, ангажирани с извършването на държавния здравен контрол, в т.ч. с връчване на предписания и актуализиране на данните в Националната информационна система за борба с COVID-19 и д.р.

„Ситуацията е изключително утежнена във връзка с непрекъснато увеличаващия се брой на положителните проби на коронавирус в София. Изискването е всички да бъдат писмено уведомени и карантинирани“, каза той.

„От края на септември до настоящия момент изключително много служители от РЗИ-София бяха положителни и контактни, което наложи да спрат работа“, каза още Ангелов. Към настоящия момент обаче Столичната здравна инспекция все още смогва.

Според него най-добрият начин е да се връчват предписанията на хартия, защото те са основание за издаването на болничен лист от личния лекар. Ако ситуацията продължава така, може да се предприеме и уведомяването по електронен път и чрез есемес.

Пред всички университетски болници и големи областни болници в страната ще бъдат поставени мобилни постройки – тип фургони, в които да има екип, който освен консултации да прави и антигенен тест на хората, които имат съмнение за коронавирус и които не могат да стигнат до лекар.

Здравният министър е дал срок до 6 ноември, четвъртък, да бъде направена организация за това.

„До края на седмицата ще направим всичко възможно да ви покажем координационния център, който вече работи. В момента там има екип от 6 души от „Пирогов“. В него могат да звънят само институции, лечебни заведения, областни управители, РЗИ-та – всички, които имат нужда от логистична подкрепа“, поясни проф. Ангелов. Този център по никакъв начин няма да дублира дейностите, които се извършват от центровете за спешна медицинска помощ и в него не могат да звънят граждани.

 

- реклама -