проф. Костадин Ангелов, ваксини

Проф. Ангелов: Ако има достатъчен брой ваксини, зелените коридори ще бъдат удължени

Зелените коридори ще продължат по начина по който са организирани към момента, до 9 май.

Ако има достатъчен брой ваксини, те могат да бъдат удължени.

Това каза здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов пред журналисти.

Засилен интерес има в големите градове, но в малките той е по-слаб, отчете Ангелов.

От 10 май стартира информационната система, в която личните лекари могат да заявяват желаните количества ваксини, които ще се получават по график, каза още здравният министър.

Според него е важно всички лични лекари, които желаят да поставят ваксини, да бъдат снабдени с достатъчно количество. „Има около 4500 лични лекари. Ако всеки от тях прави на ден по 10 ваксинации, това прави 45 000 ваксинирани души“, направи сметка здравният министър в оставка.

„Стигнахме до 20 000 ваксинирани на ден, но можем да имунизираме и по 50 000 – зависи от личните лекари“, посочи Ангелов.

„Въпросът за „Астра Зенека“ е много деликатен.

ЕК стартира процедура за претенции пред съда за щети, които са нанесени от компанията. Очевидно става дума, за нещо което е извън медицинските компетентности. На хората, които са си поставили ваксината, сред тях са и мои близки, мога да кажа, че няма риск за тяхното здраве“, подчерта проф. Ангелов.

По думите му, в страната ни има достатъчни количества от въпросната ваксина, тъй като търсенето е минимално. „Някъде около 15% са имунизираните с „Астра Зенека“ от общия брой ваксинирани за ден“, посочи Ангелов. По думите му, има хора, които категорично настояват да бъдат ваксинирани с „Астра Зенека“.

„От тази ваксина ще останат количества. Има решение на Министерски съвет, тогава когато ваксинираме достатъчен брой български граждани, да предоставим ваксини на държавите от Западните Балкани, като в това число влизат ваксини на различни производители“, каза още министърът на здравеопазването.

По думите му болничната ни система ще се съвзема много дълго време след коронавируса, защото за да функционира една система, най-важни са хората – всички, работещи в системата

„Те в момента са много уморени. Въпреки всичко колегите се справят. България не усети как мина третата вълна. Ние си знаехме какво се случваше, виждахме нещата, които вие, за щастие, не успяхте да видите. Нашите медици се справиха, за което огромна благодарност към тях“, каза Костадин Ангелов.

- реклама -