доц. Анрей Чорбанов, коронавирус, мерки, статистика,
Снимка: БГНЕС

Проф. Андрей Чорбанов за FN: Ако някой се чувства застрашен – да поеме риска и да се ваксинира

Вчера правителството одобри Националния план за ваксиниране срещу коронавирус.

Още преди това да се случи обаче, обществото се раздели на „за“ и „против“ ваксините.

Извън конспиративните теории – има ли риск от имунизацията, кой трябва да се ваксинира и кога ще имаме българска ваксина?

Отговори на тези въпроси дава за FLASHNEWS доц. Андрей Чорбанов, ръководител на Лабораторията по експериментална имунология към БАН.

Ето експертното му мнение:

–––––––––––––––––––

– Вече имаме план за ваксинациите.. какво е вашето мнение?

Планът е направен малко наизуст от гледна точка на това, че  все още не е ясно кои и колко ваксини ще бъдат регистрирани. Оттам би се предположило, че някакви разлики ще има между тях, например, брой имунизации или начин на въвеждане. Не съм сигурен, че и хората, които са определяли плана са съвсем наясно, защото тези неща стават известни едва след получаването на разрешението за ваксината и нейното предоставяне. От това зависи как планът ще бъде приложен. Оттам нататък като разпределение на етапите и бройката на ваксините ще зависи от броя на хората, които ще изявят желание. Т.е. ако първите ваксини, които пристигнат бъдат заделени за хората на първа линия това предполага всички те да бъдат имунизирани. В този случай, ако останат ваксини не е ясно те дали веднага ще бъдат разпределяни за втората група или ще останат за реимунизация след 10 или 20 дни.

– Имате ли някаква медицинска информация/подробности за ваксините, които чакат разрешението на Европейската агенция за лекарствата?

Аз лично не разполагам с такава информация, предполагам, че и Щабът няма такава, защото в противен случай щяха да я оповестят или за специалистите, които чисто логистично ще извършват имунизацията. За София това е лесно, защото тук има централизиране, има много хора, които са ангажирани с този процес и разбират от имунизации. Има и фризери. Докато по места, не знам как ще стане. Ако например, ваксините стигнат за всички лекари в столицата, ще има ли и за тези в провинцията.

ваксини имунизация изследване Тренд родители

– Има ли място за някакви съмнения относно безопасността на ваксините?

Първите тестове, които бяха направени върху здрави хора и малка част от пациенти от рисковите групи показаха, че няма странични реакции извън нормите. Разбира се, има някакви, но те са в рамките на нормалното – няма смъртни случаи и т.н.

Друг е въпросът, че тези ваксини до една не са тествани върху бременни жени, деца и хора с имунодефицити.

Ако тези хора изявят желание да бъдат имунизирани, тогава може да се очаква различна реакция. Но това е на теория. Не би трябвало да се плашат хората, но и не трябва да се казват неща, които не са истина.

– И все пак.. 2 години са необходими, за да се отхвърли категорично възможността за странични ефекти на ваксината, възможно ли е в този период хора да пострадат лошо от прибързано разрешение?

Да, така е! Това се прави, пускат се такива ваксини, но с една презумпция: ако патогенът е толкова опасен, че убива процентно много хора, тогава рискът от странична реакция е по-малък от това, което патогенът причинява. Има такива, които имат 20-30% смъртност – ебола тази година беше 60% смъртност. Там такова имунизиране е оправдано.

Но когато патогенът е с много ниска смъртност спрямо общото население – разбирайте 0,1 – 0,2 колкото се смята за този вирус…Повтарям пак, че става дума за смъртност на база население, което е контактувало с вируса, а не само на база PCR тестове. Защото това, което се отчита е само за потвърдени с PCR случаи. Но нека да кажем, че голяма част от хората го прекарват безсимптомно и изобщо не са регистрирани като прекарали коронавируса. А е честно те да бъдат сложени в списъка, защото ако вирусът е срещнал 1000 души и от тях е починал един – това е 0,1% смъртност. Но ако отчетете от души с PCR – този един става 2%, което е много по-различно и много по-лошо звучащо.

ваксина, AstaZeneka, Окфорд

– Оптимист ли сте постигане на някакъв относително висок процент ваксинирани хора?

Не, не съм оптимист! Аз съм на мнение, че тези 70% ще бъдат постигнати много бързо при среща с вируса. Защото много на брой хора вече контактуват с него или са в контакт с хора, които са го срещали. Той вече е толкова разпространен, че на практиката почти няма семейство или група от хора, в които поне един да не го е прекарал заболяването. Представете си семейство, в което един от членовете е бил позитивен – останалите, които се хранят с него или спят с него като какви да броим? Разбира се, че тези хора би трябвало да се броят в списъка със срещали се ковид хора.

– Т.е тези хора няма да се ваксинират?

Не би трябвало да се ваксинират. Хората, които по някакъв начин са срещали вируса, дори когато не са имали симптоми не би трябвало да се ваксинират.

– Бъдете честен – ако ваксината беше вече в България вие бихте ли се ваксинирали?

Ще се ваксинирам веднага с ваксината, която аз създам и когато преминат тестовете. Аз ще бъда първият, който демонстративно ще го направи. Бих попитал хората от Щаба и народните представители – те ще направят ли демонстрационна ваксинация пред всички?

Австралия, ваксина Беларус

– Дори да приемем, че го направят – ето в САЩ трима бивши президенти ще се ваксинират публично, това ли е начинът обществото да бъде убедено? Например, как ще отговорите на конспираторите?

Проблемът с тази ваксина е, че не премина стандартните етапи на тестове. Аз горещо, през ден убеждавам антиваксъри да се ваксинират със стандартните ваксини, които са задължителни. Има една категория хора, които няма как да бъдат убедени – каквото и да се случи, каквато и демонстрация да им бъде направена. Тук говорим за убеждаване на умерената част от обществото – онази, която иска достатъчно аргументи да направи или не нещо. При положение, че имате семейства, които са прекарали заболяването и никой от тях не е пострадал сериозно – много трудно ще ги убедите да се ваксинират.

За съжаление, говоря с хора, които имат обявени за починали от ковид в семействата. Обикновено хора с доста тежки и хронични заболявания прекарват много трудно вируса. И да, ако го нямаше ковида те можеха да живеят по-дълго. Друг е въпросът, че те нямаше как да бъдат предпазени. За това, моят съвет е ако някой се чувства силно застрашен – да поеме риска и да се ваксинира.

– А в обратния случай – когато не се чувства застрашен не го съветвате да се ваксинира?

Не, не го съветвам.

– Да дадем пример – когато ваксината е доброволна… като тази за хепатит А или грип обичайно нямаше много желаещи да се ваксинират…Ковидната ваксина ще се радва ли на по-голям успех?

Не, не мога да дам такова предположение. Това зависи от желанието, затова и ваксината е доброволна. Защо? Защото ако беше задължителна властите трябваше да поемат много сериозни отговорности. В някои държави тя ще бъде задължителна за някои групи. Предполагам, че там властите ще поемат такива отговорности.

Ето един пример – условието на Пфайзер за одобрение на ваксината е те да бъдат освободени от отговорности. С други думи, каквото се случи с някои евентуални странични реакции, те да не бъдат подвеждани под отговорност, а тази вина да се носи от Европейската комисия. Така производителите се застраховат срещу съдебни дела, защото те пък самите са притискани от големи общности, каквато е ЕС, колкото се може по-бързо да приключат.

ЕМА, ваксина, одобрение, ковид, Великобритания

Хората не си дават сметка, че ако се спазват пълните протоколи този процес би бил много по-бавен. Например, Пфайзер е имунизирал 40 000 души при тестовете си. Това е много добра бройка, обаче теоретично. Не е добра, защото тези хора са имунизирани за много кратко време. Същата тази бройка можеше да бъде имунизирана в рамките на две години и тези хора да бъдат проследявани в дълъг период и наблюдението да бъде извършено много по-педантично за всякакви нежелани реакции. Научните общности критикуват много фирмите, че не са включили някои от рисковите групи в тестовете.

– Е моля ви, коя фармацевтична компания ще си сложи главата в торбата да прави опити върху бременни жени и деца в това бързане?

Ето – при бързането не! Именно за това минава много дълъг период тестване при здрави хора и едва тогава постепенно се включват рисковите групи. Но това изисква време – когато липсват или са заобиколени много от етапите и затова няма да си сложат главата в торбата.

– Вие така ли ще постъпите с българската ваксина?

Ще минем през целия протокол за тестване. Дори когато сме готови и пандемията е преминала и реално да няма много смисъл. Тя ще има смисъл за рисковите групи, които ще бъдат имунизирани превантивно. Но преминаването пред пълния протокол показва, че ваксината работи и при следващ такъв случай – пандемия, епидемия или друго, това ноу хау може да бъде използвано за бърза реакция. В момента ние правим всички експерименти, вървейки по трудния път и под страшен натиск за бърз резултат.

През 2003 година по времето на SaRS, а по-късно и през близкоизточния вирус (MERS-CoV) няколко групи започнаха да правят ваксини. Когато обаче тези епидемии преминаха доста бързо и лесно, тези които ги финансираха казаха: „Ами няма да ви финансираме, защото няма смисъл“. И тези групи спряха работата си. Някои от платформите, които са разработени в момента, са продължение на старите експерименти.

– Докъде сте с прототипа? И колко време ще отнеме цялата процедура до пускането на пазара?

Ние до края на годината ще сме готови с прототипа, съгласно план-графикът, който имаме с Институт „Пастьор“. След което започват да текат реалните експерименти. Ако припокрием Фаза 1 с другите, които вече минаха по този път, ние в края на другата година ще бъдем готови и това са реалните срокове и реалните неща, които обезпечават безвредност и ефикасност.

– Т.е. догодина по това време ще имаме наша ваксина?

Да, точно така!

- реклама -