коронавирус СЗО, пандемия

Проф. Андрей Чорбанов: Надяваме се ваксините да дават поне година имунитет

„Има случаи, при които трябва да се знае, че има странични реакции, независимо каква е ваксината. Самото норвежко правителство заяви, че не намира връзка между ваксинацията и смъртта на тези хора. Истината за имунната система е такава, че при възрастните хора тя изобщо не функционира. При възрастните хора е нормално да има повече странични реакции, затова са и в рисковата група.“ Това коментира имунологът проф. Андрей Чорбанов в предаването „Лице в лице“ по БТВ по повод съмнението, че смъртта на 29 души в Норвегия е настъпила след ваксиниране срещу новия коронавирус.

,,Няма жив човек, който да каже колко ще продължи даден имунитет. При всеки е различно и специфично. Различните типове ваксини провокират различен имунитет. Ваксините, които използват т.нар. отслабен щам са най-добрият вариант за изграждането на по-дълготраен имунитет. За новата генерация ваксини обаче не може да се каже, но се надяваме да е поне година“, уточни проф. Чорбанов.

Разпространението на вируса не става на улицата или в кафенето, а в по-тесен семеен кръг.

В противен случай икономиките ще се сринат. Прекалено дълго стана всичко това със затварянето. В крайна сметка няма как да се спре социалният живот на хората. Вече във всеки европейски град има сблъсъци с полицията от хора, които им омръзна да спазват противоепидемичните мерки, коментира имунологът.

Ако имунизираме по 10 000 души на ден, това предполага, че за да имунизираме четири милиона от населението, ще са необходими 400 дни. На третата седмица започва реимунизацията, което прави по 20 000 на ден. Така че в случая здравните власти трябва да кажат дали това би било по силите им, заяви още той.

- реклама -