жребият, Герджиков, Митева, обръщение

Проф. Анастас Герджиков: Ще направя всичко възможно като президент да има редовно правителство и кабинет

На въпроси, свързани с три големи теми, пред които се изправя държавния глава – вътрешна политика, институционални казуси и международни отношения отговориха проф. Анастас Герджиков и полковник Невяна Митева в предаването „120 минути“.

На въпрос по актуалната тема – разпространението на COVID-19 у нас, Герджиков и Митева се съгласиха, че ваксинацията не трябва да бъде задължителна, а всеки гражданин да направи сам информиран избор.

„Зелените сертификати са много подходяща мярка, но за друга държава. Лятото трябваше да се направи ваксинационна кампания, да подготвим щадящите тестове за децата, да не се премахва оперативния щаб или да се уволняват директори на болници и лекари“, смята Герджиков.

И двамата с Митева коментираха, че кампанията за ваксинацията трябва да се води и с личен пример от обществените личности, като те и двамата са ваксинирани.

„Аз вярвам, че всеки има право на информиран избор, но за някои военни екипи, които задължително участват в мисии зад граница, това е задължително, тъй като общуват с други колеги. Ние окуражаваме колегите от армията непрекъснато“, каза Невяна Митева.

На въпрос за състоянието на вътрешната политика, Герджиков коментира, че той има начин да подтикне партиите да си протегнат ръка при опитите за сформиране на правителство.

„Ще направя всичко възможно като президент да има редовно правителство и кабинет. Ако партиите са неспособни, ще стигнем по принуда до служебно правителство“, каза Герджиков.

На въпрос към Невяна Митева за въоръжението на ВВС, тя коментира, че всички оперативни сили на страната ни имат нужда от по-добра техника.

Според Герджиков ако има оферта към България за изтребители Ф-16 трябва да приемем и да ги закупим, защото така „вторият път, когато ни ги предложат, изтребителите ще бъдат по-евтини“.

- реклама -