Анастас Герджиков, Румен Радев, хаос, правителство, президент

Проф. Анастас Герджиков: Сделка с ГЕРБ няма, искам да съм кандидатът на всички българи

„Бях издигнат от инициативен комитет. Аз се колебаех. Появи се моят приятел Красимир Вълчев и каза, че може да говори с партия ГЕРБ за евентуална моя подкрепа. Аз бях доста склонен да се кандидатирам вече, когато чух това, то ми даде известен кураж. Ако това е упрек, не разбирам защо. Другите двама основни кандидати са постъпили по същия начин. Очевидно е, че те са подкрепени от партии, с които са говорили и докато са обмисляли кандидатурата си. Партия ГЕРБ сигурно е допуснала много грешки, но очевидно има и много успехи. Иначе нямаше да ги избираме в продължение на 12 години. Те продължават да бъдат най-голямата българска партия“.

Това сподели пред БНР проф. Анастас Герджиков, кандидат за президент, издигнат от Инициативен комитет, подкрепен от ГЕРБ и БЗНС.

„Сделка с ГЕРБ няма. Разбрах, че те нямат условия… Искам да бъда кандидата на всички българи. Ще бъда еднакво справедлив към всички“.

В предаването „Неделя 150“ проф. Герджиков допълни:

„Идеята за върховенство на правото е сред основните, които отстоявам. Съдебната реформа е инструментът за постигането… Трябва да се научим, че има правила и трябва да ги спазваме“.

Проф. Анастас Герджиков смята, че ядрената енергетика е сравнително евтина и безопасна и тя може да замести опасните за околната среда производства. „Твърде скъпо е да я развиваме в Белене. Трябва да се използват реакторите в АЕЦ „Козлодуй“.

По темата за Република Северна Македония и пътя ѝ към Европейския съюз той подчерта, че България трябва да следва вече започнатата политика.

- реклама -