Проф. Александрова: Ваксините намаляват риска от сериозно протичане на Ковид и смърт

По-рядко се среща симптоматиката със загубата на вкус и мирис при Делта-варианта. Това заяви в предаването „Денят започва“ на БНТ вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова. По думите ѝ това, че във Великобритания с коронавирус се заразяват по-млади хора, се дължи на факта, че останалите са ваксинирани.

Според нея два са основните начини за борба с коронавируса – физическите мерки и ваксините, а при първи симптоми на кашлица и температура най-разумно е да потърсим лекарска помощ.

„Когато хората не се чувстват добре, трябва да ограничат контактите си – кашлица и температура, когато започнат болки в гърлото, трябва да светне червената лампичка. Стана ясно, че коронавирусът не се страхува нито от топло, нито от студено време. Делта-вариантът се разпространява 2 пъти по-бързо“, каза проф. Радостина Александрова.

Тя уточни, че маските и физическата дистанция трябва да продължат да се спазват и призова да се ваксинираме.

„Ваксините са висока защита – понижават вероятността за сериозно протичане на болестта и смърт. Преболедувалите също е необходимо да си поставят ваксина. С третата доза целта е да се актуализира имунната памет, за да организмът да реагира адекватно при следваща среща с вируса“, каза още проф. Радостина Александрова.

Източник: БНТ

- реклама -