Кадър. Нова ТВ

Проф. Александър Маринов: Подобен казус като с Кирил Петков имаше със Симеон Дянков

Подобен на казуса с канадското гражданство на министъра на икономиката Кирил Петков имаше с финансовия министър в първото правителство на Борисов Симеон Дянков. Това заяви по БНР проф. Александър Маринов, председател на Съвета за стратегическо развитие при президента.

Тогава Дянков обявил, че е има американско гражданство. Отговор от САЩ дошъл след една година и то, че към момента няма данни той да е американски гражданин, а не към момента на поемане на поста.

Според Маринов тази норма е създадена в други времена, с други политически цени, днес изглежда архаична. Но произнасянето по нея е на Конституционния съд.

Малко по-късно Андрей Михайлов от ИТН заяви, че всеки български гражданин се поставя в зависимост от Конституцията. Той пък припомни случая с покойния Жорж Ганчев. Михайлов попита когато всеки министър подписва декларация, дали се подписва под действителен факт.

По повод съставянето на кабинет с третия мандат Александър Маринов заяви, че това е по-скоро теоретично. Според него има две възможности за съставяне на правителство, едната е „Има такъв народ“ да преразгледа позицията си, за което няма симптоми. Втората е отново свързана с изменения на поведението на ИТН и е свързана със съставяне на правителство чрез въздействие върху кворума, но според Маринов, това е слаб вариант, защото стои въпросът как ще работи такова правителство.

Имало пък три възможности да връчване на мандата, въпросът бил не на кого ще бъде даден, а дали останалите ще се споразумеят. Той би посъветвал президента да връчи третия мандат след проведени срещи.

- реклама -