проевропейски партии Европа страни

Проевропейски партии печелят в шест страни в Европа

Проевропейски партии печелят изборите за Европарламентите в шест страни, за които са известни екзит половете.

Сред тях са Германия, Австрия, Холандия, Малта.

Ниска избирателна активност в почти всички страни.

В Германия печели без изненада коалицията ХДС/ХСС на канцлерката Ангела Меркел с 28%. На второ място са „зелените“ /22%/, а на трето – коалиционният партньор на Меркел Германската социалдемократическа партия /15,5%/. Антиевропейската „Алтернатива за Германия“ е четвърта с 10%.

В разтърсваната от скандали Австрия канцлерът Себастиан Курц удържа убедителна победа, изпреварвайки значително своите опоненти. За неговата Народна партия са дали гласа си 34,5%. Доскорошният им коалиционен партньор крайнодясната Партия на свободата е трета със 17,5%, губейки над 2% спрямо предишните евроизбори.

В Холандия спечели Партията на труда на заместник-председателя на Европейската комисия и кандидат за неин председател Франс Тимерманс. Тя получи 18,10%. Победата на проевропейска партия в „ниската земя“ е от изключително значение, защото там през последните години една от водещите позиции заемаха антиевропейски политически сили.

Партията на свободата и демокрацията на премиера Марк Рюте получава 15%, центристкият Християндемократически призив получава 12,30 на сто, докато крайнодесният Форум за демокрация на Тиери Боде е четвърти с 11%.

Опозиционната консервативна партия Нова демокрация с лидер Кириакос Мицотакиса води в Гърция на изборите за Европейски парламент с 30,5% от гласовете, управляващата СИРИЗА изостава с 24%, разликата се е увеличила от 4,5 до 6,5 процента и продължава да нараства, според второ проучване, получено от РИА Новости.

Такава разлика може да означава, че предсрочните парламентарни избори не са изключени, гласят направени заключения от тези резултати.

- реклама -