Проектите за изтребител и бойна машина минаха през Комисията по отбрана

С 12 гласа „за”, без „против” и с 6 „въздържали се” гласуваха депутатите в парламентарната комисия по отбрана  да се закупят нови изтребители и бойна  бойна техника.

Предстои да бъдат обсъдени и в още една парламентарната комисия – тази по финанси. След това ще влязат в пленарна зала.

Очаква се обсъждането в зала да бъде до края на месеца.

И на заседанието на КСНС през април членовете му се обединиха около това за ускоряване на процесите по внасяне на Проектите за инвестиционен разход и тяхното съгласуване от Министерски съвет с последващо приемане от Народното събрание – юни 2018 г.

Във ВВС е създадена вече организация по актуализиране на модела за оценка на различните алтернативи, така че ще имаме достатъчно добър модел за оценка и за анализ на всички оферти, които ще бъдат изпратени съгласно RFP-то, каза командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков, след като проектите минаха през комисията.

Третият модернизационен прокет – този на ВМС, е минал през Съвета по отбрана и предстои да влезе за междуведомствено съгласуване. „Нашата амбиция е за повечето от трите проекта да сключим договор до края на тази година. Това е нашата амбиция”, каза военният министър Красимир Каракачанов пред репортери.

- реклама -