Apple Iphone продажби спад резултати отчет

Продажбите на Apple се сринаха за втори път

Американският гигант Apple регистрира за втори път спад в продажбите на iPhone, съобщават световните агенции. Това стана ясно след публикувания отчет на компанията за третото тримесечие на финансовата година.

В този период, който приключва на 25 юни, са били продадени около 40,4 млн. устройства, което е формирало приход от 42,36 млрд. долара и чиста печалба от 7,8 млрд. долара. И трите показателя демонстрират спад, в сравнение със същия период на миналата година. Тогава Apple са продали 47,5 млн. смартфони, приходът на компанията се е развнявал на 49,6 млрд. долара, а печалбата на 10,68 млрд. долара.

Показателите за работата на  Apple за второто тримесечие на текущата финансова година бяха публикувани на 27 април. Тогава за първи път стана ясно, че продажбите падат. Както е видно, тенденцията се задълбочава. До този момент, показателите на технологичния гигант неизменно вървяха нагоре, в продължение на осем години или от момента на появата на iPhone на пазара.

Нищо не може да срине Apple

Независимо от негативния резултат, акците на Apple се качиха на борсите със 7% до 103,57 долара за акция.

В отчета на фирмата е записано също, че продажбите на смартфони в Китай са паднали с 33%. Независимо от това шефът на гиганта Тим Кук обяви, че е оптимист за азиатските пазари в дългосрочен план.

Две трети от приходите на Apple в последните години са от продажба на iPhone. Специалисти от компанията нееднократно предупреждаваха, че зависимостта от тези продукти трябва да бъде намалена. Самият Кук отбеляза, че разчита много на повишаване на търсенето на таблетите iPad, а също и на увеличаване на печалбата от услуги и апликации, в това число и от Аpple Music.

Пазарната капитализация на компанията надхвърля 530 млрд. долара.

- реклама -