ЧЕЗ Инерком КЗК сделка цена ток увеличение тарифа КЕВР Иван Иванов Гинка Върбакова комисия доклад авария ток електрозахранване

Продажбата на българските активи на ЧЕЗ няма да се отрази на цените на тока

Продажбата на българските активи на ЧЕЗ няма да се отрази на цените на тока, сигурността на снабдяването или работата на дружествата. За това беше категоричен регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Карел Крал. Той присъства на  пускането в експлоатация на 10-киловолтовия кабел „Драгалевци“ и реконструираната подстанция „Витоша“.

„Цялата последна година и още преди, когато започнахме целият процес на продажбата, ние постоянно говорим с нашите хора. По принцип на нас тук като ръководство, на служителите в България, няма значение кой е собственик, кой е акционер. Ние си вършим своята работа, инвестиционната програма си върви, поддръжката на мрежата си върви. Няма никаква връзка между продажба и цената на тока. Цената на тока се определя от регулатора – и Разпределение, и Електро, като краен снабдител, са разпределителни дружества, които са лицензирани. Те ще си подават своето ценово заявление без разлика кой е собственик на акциите“, каза Карел Крал.
Той отказа да коментира започналите разговори на чешката компания ЧЕЗ с индийската „Индия пауър“ с аргумента, че не е част от преговорния екип. 

Вчера стана ясно, че освен с избраната за купувач на българските активи „Инерком“, се водят преговори и с „Индия пауър“, която бе класирана на второ място при провеждането на процедурата.

Гарантирането на енергийната сигурност е един от водещите приоритети в работата на правителството и на Министерството на енергетиката”.

Това каза заместник-министърът на енергетиката Красимир Първанов, който участва в официалното пускане в експлоатация на новите инвестиционни проекти на ЧЕЗ в столицата.

Пред участниците в церемонията Красимир Първанов акцентира, че държавата, в лицето на Министерството на енергетиката и Електроенергийният системен оператор, също реализира високи цели, свързани със сигурността на енергийните доставки в целия регион на Югоизточна Европа. Като пример за това той припомни наскоро стартиралото изграждане на нов електропровод Добруджа-Бургас, който ще гарантира сигурността на междусистемните обмени на електроенергия между България и Румъния. Това е част от петте проекта от общ европейски интерес, необходими за реализацията на приоритетния европейски коридор Север-Юг. „Това има ключово значение за ускоряване на пазарната интеграция в полза на всички потребители“, каза енергийният заместник-министър.

- реклама -