Виваком продажба Спас Русев VIVA Fleet VIVACOM Техническа академия, Vivacom

Продават „Виваком“ за 1.2 млрд. евро, сделка може да има до 2 седмици

Спас Русев и руската държавна банка ВТБ продават бившия държавен телеком „Виваком“ на цена, близо 4 пъти по-висока от тази, на която го купиха преди 4 години, и е възможно да има сделка в следващите 2 седмици.

Това съобщава „Файненшъл таймс“.

Телекомът, чиято покупка за 330 млн. през 2015 г. беше финансирана основно от руснаците, сега се предлага за 1.2 млрд. евро и ексклузивните преговори с потенциалния купувач се водели около тази сума, допълва изданието.

Такава оценка на „Виваком“ съответствала и на последните сделки в сектора в Югоизточна Европа, предаде „Дневник“.

Това е доставчикът на кабелни, мобилни и медийни услуги „Юнайтед груп“, който има опит на Балканите и се контролира от компании за дялово инвестиране като „Би Си партнърс“ и Кей Кей Ар. През май същата компания се договори да придобие „Теле2“ в Хърватия срещу 220 млн. евро.

„Файненшъл таймс“ припомня, че още не е приключил спор за собствеността на „Виваком“, в който руският бизнесмен Дмитрий Косарев оспорва условията по сделката от 2015 г., от която е изгубил средства. Освен това изданието обяснява, че не само „Виваком“ ще смени собственика си за шести път от 2004 г. насам, но и че купувачът е представител на инвестиционни групи, които влагат средства в по-малки сделки, сливат няколко компании в сектора, за да създадат по-голяма и след това я продават или я предлагат на други инвеститори на борсата.

- реклама -