Наполеон

Продават на търг златно листо от короната на Наполеон (СНИМКИ)

Златно лаврово листо, което е било част от короната на френския император Наполеон Бонапарт, ще бъде предложено на търг в неделя в околностите на Париж, съобщава Ройтерс.

Малката 10-грамова декорация би струвала по-малко от 500 долара заради златното си съдържание. Но тя е предложена на аукцион, който да ѝ намери купувач на около 300 пъти по-висока цена.

Според организатора на търга Жан-Пиер Озна ценността на лота не се измерва в грамажа злато – тук натежава историята.

Наполеон сам се коронясва за император в катедралата „Света Богородица“ през 1804 година. В разрез с традицията той сам си полага на главата издържания в римски стил златен лавров венец, въпреки че на церемонията присъства папа Пий VII. За оправдание Наполеон изтъкнал, че той дължал авторитета на самия себе си, а не на Господ.

Наполеон

Листото, предлагано на търг, никога не стигнало до церемонията. Преди коронацията Наполеон се оплакал, че короната е прекалено тежка, като заповядал на ювелира, който я изготвил, Мартен-Гийом Биене, да премахне шест от златните листа.

Впоследствие всяка една от шестте дъщери на Биене получила по едно от тях. Короната на Наполеон, вдъхновена от лавровия венец на римския император Юлий Цезар, била украсена с над 50 златни листа. През 1819 тя била претопена.

Очаква се запазеното листо да бъде продадено на цена 100-150 хиляди евро на търга във Фонтенбло близо до Париж.

Източник: БТА

- реклама -